Kartet viser de sørlandske uthavnene som kan bli verdensarv. Foto: Illustrasjon
Ulvøysund kan bli verdensarv. Foto: Anders Martinsen
Merdø kan bli verdensarv. Foto: Sondre Steen Holvik

Strategien har vært ute til høring. Nå starter den politiske behandlingen.

De aktuelle uthavnene er Kirkehamn og Rasvåg i Flekkefjord, Eikvåg og Loshavn i Farsund, Korshavn, Sælør og Svinør/Åvik i Lyngdal, Kleven i Mandal, Ny-Hellesund i Søgne, Randøya/Kongshavn i Kristiansand, Ulvøysund, Ramsøy, Gamle-Hellesund, Ågerøya og Brekkestø i Lillesand, Hesnesøy i Grimstad, Merdø og Revesand i Arendal og Narestø, Askerøy og Lyngør i Tvedestrand.

Kartet viser de sørlandske uthavnene som kan bli verdensarv. Foto: Illustrasjon

Åtte i Norge

Fra før har bare åtte norske steder kommet på den eksklusive listen over verdens kultur— og naturarv. Det er Bryggen i Bergen, Urnes stavkirke i Luster, Helleristningene i Alta, Bergstaden i Røros, Vegaøyan på Helgelandskysten, Struves triangelkjede fra Svartehavet til Hammerfest, Vestnorsk fjordlandskap (Geirangerfjorden og Nerøyfjorden) og Rjukan og Notodden industriarv.

Ulvøysund kan bli verdensarv. Foto: Anders Martinsen

— Strategien har som formål å styrke bevaring, formidling og verdiskaping knyttet til uthavnene i Agder, heter det i bakgrunnsmaterialet som i tur og orden følger saken gjennom de to fylkeskommunenes hovedutvalg for kultur og utdanning, fylkesutvalg og fylkesting.

Til sist fremmes søknaden til Unesco (FNs organisasjon for utdanning, vitenskap og kultur) av regjeringen.

Merdø kan bli verdensarv. Foto: Sondre Steen Holvik

Sekretær i hovedutvalget for kultur og utdanning i Vest-Agder, Kåre Kristiansen, sier at en plass på listen har stor symbolverdi.

— Men det handler mest av alt om å sikre uthavnene. En naturlig konsekvens vil også være økt turisme.

— Når kan en søknad eventuelt forligge?

— Dette er en omstendelig prosess som vil ta flere år. I første omgang er det behov for at regionen sikrer bedre rammer for bevaring og utvikling av kulturminnene ut fra dagens lovverk, påpeker Kristiansen.

Over 1000 i verden

Uthavnene på Sørlandet vokste fram i kjølvannet av seilskutetrafikken i Skagerrak mellom 16- og 1800-tallet som del av den nordeuropeiske handelsruten i forkant av den industrielle revolusjonen.

Selv om de sørlandske havnene er unike i europeisk sammenheng, kan en felles søknad med nordeuropeiske kystnasjoner være aktuell.

Unescos verdensarvliste inneholder mer enn 1000 navn på kultursteder og naturområder.