ARENDAL: Men kvelden forløp helt uten dramatikk. Det var kanskje ikke så rart, for Hege Storhaug kom til sine egne i hjembyen, og det var meningsfellene som fylte salen.

— Det er vanlig, det er fansen som kommer, sa Storhaug etter foredraget.

— Jeg vil ikke si hvor mange politifolk vi er på jobb her, men vi er til stede både inne og ute, sa innsatsleder Knut-Inge Haugesten. Det er ikke ofte politiet er på jobb under arrangementer i kulturhuset.

— Men det har skjedd før, blant annet under Arendalsuka, sa han.

300 mennesker

Storhaug hadde leid den store salen på kulturhuset, med 700 plasser. Så mange kom ikke, men omkring 300 mennesker kom og applauderte ivrig og ofte. Et eneste spørsmål fra en motstander ble det, men selv det var mer enn det som har vært det normale på hennes mange bokforedrag denne høsten.

Saken fortsetter under bildet.

Omkring 300 mennesker var kommet for å høre om trusselen fra islam. Det var rekord for Storhaugs bokforedrag rundt i landet etter at boken hennes kom i september. Foto: Kjartan Bjelland

Før foredraget signerte Hege Storhaug bøker i foajeen, og folk sto i lang lø for å sikre seg boken, som nå trykkes i femte opplag og er utsolgt hos de fleste bokhandlene. Mange ville sikre den til seg selv eller som julegave.

Bestselger

— I sommer sa ledelsen i Human Rights Service (HSR) at jeg burde skrive en bestselger, og ikke en bok som bare tre-fire mennesker leste. Pipa har nok fått en annen lyd nå, sa informasjonslederen i tenketanken for menneskerettigheter, HSR.

I foredraget sitt fortalte Hege Storhaug om hvordan hun deler islam i to, Mekka-islam og Medina-islam. Hun mener det er Medina-islam vi i Vesten må være oppmerksomme på, fordi det er denne grenen av islam som støtter sharia, vold og undertrykkelse av annerledes troende. Hun fortalte om hvordan hennes pakistanske venner fra Pakistan, som hun kalte frihetselskende muslimer, er sjokkert over utviklingen de ser i Norge når de er på besøk hos henne, med stadig flere kvinner som bærer hijab og niqab.

— De, som bor i Pakistan og er liberale muslimer, er mer verdimessig assimilert i Norge enn de fleste pakistanere som bor i Norge er, sa hun.

Hun fortalte om den norsk-pakistanske artisten Deeyah Khan som måtte flykte fra Norge på grunn av trusler fra andre muslimer og kalte henne "den første kjente seksuelle flyktning i Norge".

— Med denne boka ønsker jeg å forklare folk hva det er de ser i hverdagen sin, sa hun.

11. september

Hege Storhaug mener endringen startet med 11. september. Like etterpå gikk president George Bush i moskeen og kalte islam "en fredens religion". Siden har vestlige politikere fulgt etter og kaller alle islam en fredsreligion.

— Men dette er en trussel vi ikke ser noen ende på, sa hun, og høstet stor applaus.

— Hvis Europa opplever mer terror, kan politikerne våre følge seg så hjelpeløse at de vil løpe oftere inn i moskeene og strekke ut hånden, fordi muslimene der vil si at de er imot terror, sa hun og la fram tall som viste at en stor andel av muslimene tilhører den fundamentalistiske fløyen.

— Spørsmålet er om vi gradvis vil gi mer og mer etter, eller om vi vil si nei. Der er det vi står nå, sa hun og viste til byr som Marseille, hvor verken politi, post eller helsevesen våger seg inn i bydeler som er blitt helt muslimske, og lever etter sine egne lover.

— En viss mengde av de som kommer nå vil ikke være på vår side, sa hun.