Kristiansen sa i formannskapet onsdag at partiet hadde fått bekymringsmeldinger fra kristne skolelag som ikke får lov å ha samlinger i storefriminutt.

— Skolelagene risikerer nå å bli ekskludert siden de ikke får samles i storefriminuttet. Det er ikke det mangfoldet vi ønsker, sa Jørgen Kristiansen i formannskapet.

Overfor Fædrelandsvennen sier han det dreier seg om en skole på østsiden av byen.

Han tok opp saken i forbindelse med at Kristiansand kommune skal gi sine innspill til en plan som skal gi mer likestilling, mangfold og inkludering i Agder (lim-planen). Der har stridsspørsmålet først og fremst vært hvilken plass de homofile skal ha.

Les også:

Motstand

KrF mente derimot at det var minst like viktig å sikre at livssynssamfunn får samles i skoletiden.

— Vi kan ikke ha en by som ikke er inkluderende overfor disse, og sist jeg sjekket var forskjellige livssyn også viktig for mangfoldet.

Jørgen Kristiansen ble umiddelbart motsagt og fikk kritikk for å ta opp saken når politikerne diskuterte planen om inkludering og mangfold.

— Vi har klare retningslinjer som sier at skolelag skal ha anledning til å samles på skolen. Men det er rektor som har siste ordet. Men hvis det er noen rektorer som bryter reglene, får vi heller stramme opp de, sa Mette Roth (H).

Terje Næss (Ap) var enig.

— Vi har egne bestemmelser som handler om organisasjonsfriheten, sa han.

KrF trakk til slutt forslaget, men det ble vedtatt som et oversendelsesforslag. Det vil si at administrasjonen kommer tilbake med en egen sak.

Gammel sak

I ettertid viser det seg også at saken Jørgen Kristiansen referer til ligger noen år tilbake og dreier seg om en sak om skolelaget på Havlimyra skole. Her er det ikke lenger noe skolelag.

KrF-medlem Ingrid Viksdal Gundersen sier til Fædrelandsvennen at hun har fortalt om saken i partiet. Så har altså varaordfører Jørgen Kristiansen tatt den opp i formannskapet.

Terje Næss reagerer når Fædrelandsvennen forteller at forslaget kommer opp på grunn av en gammel sak.

— Det er veldig spesielt at han tar opp en sak som ligger så langt tilbake og vil ha det inn i en plan om tilstanden i Vest-Agder. Nå håper jeg Fædrelandsvennen tar en telefon og spør Jørgen Kristiansen hva dette skyldes. Vi sitter i viktige fora og her prøver Kristiansen å gi inntrykk av at dette er et problem og så er det tydeligvis ikke det lenger, sier Næss.

Svarer

Jørgen Kristiansen sjekket fakta nærmere etter formannskapets møte.

— Slik jeg har forstått saken nå, har jeg kanskje misforstått litt. Derfor var det nok klokt at dette ble vedtatt som et oversendelsesforslag, sier Kristiansen.

— Mener du det var feil å ta opp saken?

— Nei, dette er et oversendelsesforslag. Det vil si at nå får rådmannen anledning til å se på dette forholdet og så komme tilbake med en sak, sier Kristiansen.

Han avviser å ha gitt formannskapet feil opplysninger.

— Det er tydeligvis ulik praksis knyttet til hvordan skolelagene får praktisere. Derfor kan det være greit at man får klarhet i hvordan dette skal praktiseres, sier Kristiansen.

Ukjent

For oppvekstdirektør Arild Rekve er det ukjent at det i dag er skoler der de kristne skolelagene ikke får lov å samles.

Reglene er likevel slik at rektorene skal godkjenne aktiviteter i som skjer i storefriminuttet.

— Men jeg kan ikke tenke meg at noen rektorer er der i dag at de vil nekte skolelagene å samles, sier han.

Homofile

Flertallet var i onsdagens debatt mer opptatt av å sikre at homofile ble med i planen.

Les også:

KrF, Frp og pensjonistpartiet vil fjerne et avsnitt om mer kompetanse om lesbiske og homofile i skolen. Dette er i det samme som et flertall av fylkespolitikerne i Vest-Agder vil

Men i Kristiansand vil politikerne ha det med.

— Når styrende velger å fjerne et avsnitt og forsøker å neglisjere og å gjøre en gruppe usynlige, er det en krenkende handling, sa Terje Næss.

Rettigheter

KrF og Frp mener det er feil å nevne noen grupper spesielt i planen. Derfor vil de ta formuleringer om de homofile ut.

— Vi mener det er feil å fokusere på en enkel gruppe. Da var det flere grupper vi kunne ha nevnt, sier Grete Kvelland Skaara, gruppeleder i KrF.

Frp støtter henne og mener man risikerer å spesialbehandle en enkelt gruppe.

Les også:

— Dette er en plan som omhandler likestilling og det er prinsipielt feil å trekke fram en enkeltgruppe, sier Tor Utsogn, gruppeleder i Frp.