Marioara Margel (55) kan tigge utenfor Kiwi-butikken i Lillesand resten av sommeren. Til neste år blir det imidlertid forbudt å tigge i hele Norge. Foto: Erlend Olsbu

— Høyre vil foreslå et generelt forbud mot tigging. Jeg håper og tror forbudet kan iverksettes så raskt som mulig, helst før sommeren, sier gruppeleder Einar Holmer-Hoven (H) til Fædrelandsvennen.

Dersom alle i Høyre og Frp støtter forslaget vil det få flertall. Når forbudet kan innføres er uklart, men både Holmer-Hoven og Arne Gulbrandsen (Frp) mener det bør kunne skje raskt.

— Når vedtaket er fattet er signalet gitt. Da går det an å iverksette det. I min verden kan det bety innen 1. juli, sier Gulbrandsen.

Forsørger familien

Marioara Margel (55) håper politikerne dropper forbud.

— Jeg håper virkelig ikke at det skjer. Tiggingen gjør at jeg kan forsørge familien min hjemme i Romania, sier Margel (55) til Fædrelandsvennen.

Jørgen Severinsen (19): - Det er ikke veldig hyggelig, men jeg er usikker på om det er riktig med forbud. Men jeg kan ikke si at jeg har satt meg veldig godt inn i det. Foto: Erlend Olsbu
Terje Ludviksen (59): - Du har jo lyst til å hjelpe folk, men samtidig frykter jeg at du påvirker dem til ikke å jobbe ved å gi penger. Forbud blir uansett for drastisk. Foto: Erlend Olsbu
Ingrid Bjurgård (57): - Jeg kan bli irritert av å se tiggingen, men tenker at det er mitt problem. Jeg synes vi burde hjelpe til med arbeidstiltak i stedet for forbud. Foto: Erlend Olsbu

I vår overtok 55-åringen fra Targu Jiu i Romania plassen til svigerdatteren Irina, som har vært stasjonert utenfor Kiwi-butikken i Lillesand gjennom flere år.— Hun ble gravid og måtte reise hjem. Der ble hun innlagt på sykehus. Dessverre mistet hun barnet. Formen hennes er ennå ikke helt bra, så nå er hun hjemme og passer sine to andre barn, sier Margel, som Fædrelandsvennen har intervjuet ved hjelp av tolk.

- Forbud hjelper ikke

Margel sier hun helst vil jobbe, men dårlig helse gjør det vanskelig. Hun forteller at hun er alene i Lillesand, men at sønnen (Irinas ektemann) og datteren hennes har fått jobb med å vaske vinduer i en by øst for Lillesand.

— De kjører meg hit på morgenen. Om natten sover vi sammen i bilen, sier Margel.

Holmer-Hoven sier at saken er vanskelig, men mener likevel at det er riktig å innføre forbud.

— Den tiggingen vi nå ser i Lillesand og andre steder i Norge har en form som kan minne om arbeid. Å legge til rette for tigging som jobb hjelper ikke mot fattigdomsproblematikken. Det hjelper ingen ut av den sosiale nøden de befinner seg i, sier Holmer-Hoven.

Aggressiv tigging

Han legger til at det har kommet flere klager på aggressiv tigging.

Det samme sier Arne Gulbrandsen i Frp.

— Tiggingen fører med seg tyverier og annet kriminalitet. Det er heller ikke de fattigste av de fattigste som kommer seg til Norge for å tigge. Vi gjør dem en bjørnetjeneste ved å tillate tigging, sier han.

Marioara Margel stiller seg uforstående til påstandene om kriminalitet og aggressiv tigging.

— Jeg har aldri stjålet noe og følger ikke etter folk for å spørre om penger. Dersom jeg hadde gjort noe galt så hadde jo politiet kommet, men jeg har aldri snakket med dem, sier Margel.

5-10 tiggere

Ifølge lensmann Kjetil Nygård har det vært mellom 5 og 10 personer som har tigget i Lillesand de siste årene.

— Vi har fått meldinger fra publikum om at adferden til enkelte tiggere har vært et problem. Vi har også fått tips om annen aktivitet, uten at vi har klart å avdekke kriminalitet, sier Nygård.

Politiet har bedt politikerne vurdere om det skal innføres et forbud eller en form for regulering.

— Vi har ikke sagt at tigging må forbys, sier Nygård.

Må trolig vente på høringsrunde

Torsdag skal tiggerforbud diskuteres i Arendal bystyre. Ifølge ordfører Einar Halvorsen (H) vil det ikke bli fattet noe vedtak om forbud.

— Jeg tror vi vedtar at saken skal ut på høring. Tigging er et lite problem i Arendal i dag, så vi har ikke hastverk. Jeg vil være sikker på at vi gjør dette formelt riktig, sier Halvorsen.

Det samme kan bli resultatet i Lillesand. Ifølge administrasjonen må en endring av politivedtektene sendes ut på høring, slik at vedtaket ikke kan fattes før neste bystyremøte i september. Endringsvedtaket må også godkjennes av Fylkesmannen og Politidirektoratet.

— Dette er noe av det vi må avklare i forbindelse med bystyremøtet, sier ordfører Arne Thomassen (H).

- Tigging er et marginalt problem

Leif Vagle (Ap) vil stemme mot forslaget om å innføre tiggeforbud.

— Jeg er veldig skeptisk til at Lillesand skal gå foran i dette spørsmålet. Tigging er et marginalt problem i Lillesand, sier Vagle.

Han mener problemene knyttet til tigging kan løses ved dagens regelverk.

— Et forbud rammer de som sitter i førstelinjen og ikke eventuelle bakmenn. Jeg mener det er feil å bruke politiressurser på å pågripe og bøtelegge tiggere som bryter dette forbudet, sier Vagle, som til daglig jobber som avsnittsleder for organisert kriminalitet i Agder politidistrikt.

KrF har også falt ned på at partiet vil stemme mot.

— Dette er en prinsipiell sak som bør avgjøres nasjonalt. Jeg tror ikke at vi hjelper tiggerne ved å gi penger, men vi kan ikke forby folk å be om hjelp, sier Andreas Brovig (KrF).