Mandag neste uka kan nærmere 1500 barnehageansatte bli tatt ut i streik.

Utdanningsforbundet, Fagforbundet og Delta går i mekling med Private Barnehagers Landsforbund (PBL) torsdag. Om det ikke blir en løsning innen midnatt fredag, vil Utdanningsforbundet ta 640 av sine medlemmer i private barnehager tilknyttet PBL ut i streik. Fagforbundet vil ta ut 790 medlemmer og Delta 38 medlemmer.

Les også:

Ingen på Agder

Barnehageforeldre i Agder kan puste ut så fremt ikke streiken utvides.

Det handler om flere ting, men pensjon er den vanskeligste biten.

— Det er ikke fastlagt, men det er ikke en dristig gjetning om Sørlandet er et sannsynlig område for eventuelt andre uttak, skriver Kjetil Kolsrud, kommunikasjonssjef i Delta, i en sms til Fædrelandsvennen.

I Kristiansand er det rundt 30 private barnehager tilknyttet PBL, ifølge Arnulf Andersen, lokallagsleder i Utdanningsforbundeti Kristiansand. I disse barnehagene er 170 av de ansatte, de fleste førskolelærere, organisert i Utdanningsforbundet.

Pensjon

Stridens kjerne er forslag til ny pensjonsavtale, der arbeidsgiversiden ønsker å endre dagens ytelsesordning til en innskuddsbasert pensjonsordning.

— Det handler om flere ting, men pensjon er den vanskeligste biten, sier Geirmund Jor, informasjonsrådgiver i Fagforbundet, som i hovedsak organiserer fagarbeidere og assistenter. Han legger til at dagens ytelsesordning er lik den de har i offentlige barnehager.