Det er sterk kuling ved Lindesnes, og meteorologisk institutt sier vinden vil bevege seg mot Kristiansand de kommende timene. Foto: Kjartan Bjelland

— Det er et frontsystem som har kommet inn fra Nordsjøen, som brer seg innover Sørlandet og Rogaland nå. Det er både vind og nedbør i systemet, men det verste skal komme i ettermiddag og kveld, sier Espen Biseth Granan, vakthavende meteorolog ved Meteorologisk institutt.

Prognosene sier 20-30 millimeter de neste tre timene.

— Én millimeter nedbør tilsvarer en liter vann fordelt på én kvadratmeter. Det er mye regn. Prognosene har dog roet seg noe opp mot gårsdagens meldinger, sier Biseth Granan.

Jevn nedbør

Meteorologen sier at det blir del vind i tillegg, og at det blåser sterk kuling fra øst på Lindesnes allerede. OBS-varselet som har blitt sendt ut, gjelder kun for ettermiddagen og kvelden. Siden skal uværet dreie nordover.

Bul4k7QCcAAwFxB.jpg

— Vi venter at mesteparten av nedbøren kommer mellom 14 og 17, pluss minus et par timer. Men siden det begynte å regne tidlig på lørdag, kan nedbøren bli noe jevnere fordelt utover dagen, sier Biseth Granan.

Rens sluket

Alarmsentraloperatør i Brannvesenet på Agder, Anders Thorbjørnsen, ber folk være i forkant av uværet. Hans oppfordring er å sjekke sluket før nedbøren begynner.

— Vi oppfordrer folk til å rense sluker og se at alt av dreneringer og takrenner er åpne. Det er viktig at folk også sjekker at avløpene i gata utenfor ikke er tette eller blokkert.

Det er ventet at vinden vil tilta i styrke i Kristiansand utover ettermiddagen og kvelden.

Brannvesenet har ingen ekstra bemanning på grunn av uværet, men sier de er rykkeklare hvis uhellet er ue.

— Er du uheldig og får vann i kjelleren, kommer vi med pumper for å fjerne vannet så langt det er mulig, sier Thorbjørnsen.

- Fortøy båten godt

Vakthavende havneinspektør i Kristiansand, Ove Lid, ber båtfolket passe godt på båten sin før kulingen setter inn.

— Alle må passe på at båten er godt fortøyd og at den ikke står på en utsatt plass. Det er i tillegg best å kanskje å holde seg i havn, i hvert fall ikke passere Oksøy fyr, sier Lid.

Nesten storm

— Nå blåser det 20, 2, så vi er snart oppe på liten storm på 20,8. Det har faktisk blitt merkbart verre de siste tjue minuttene.

Fyrvokter på Lindesnes fyr, Leif Andersen, melder om kraftig regn og et par meter krapp sjø, som stadig tiltar.

— Det er rett og slett gyselige forhold, sier Andersen, som ikke anbefaler noen å ta turen ut i mindre båter i dag.