— Ja, vi har det travelt, medgir prosjektleder Ketil Svarliaunet i takseringsfirmaet Eskan.

2. juni legges taksten for de ulike eiendommene ut til høring. Grunneierne kan deretter klage om de er uenige. 1. juli er den siste fristen for taksering som loven setter, da må jobben være gjort. Klarer ikke

Prosjektleder Ketil Svarliaunet i firmaet Eskan har i flere dager drevet med teoretisk opplæring av de 16 som skal drive med takseringen i Mandal. Foto: Jarle R. Martinsen

kommunen det før den tid, blir det ingen eiendomsskatt i år.

Mandag startet 16 personer jobben med å finne fakta om 2200 fritidseiendommer i Mandal som det til sammen står 3400 bygninger på. Med i tallet 2200 er også bygninger som står på landbrukseiendommer.

Privatboligene skal ikke takseres, her har en lovendring gjort det mulig å bruke ligningsverdien

Fakta

Jobben er i første omgang å finne fakta om bygningene på de ulike eiendommene.

— Vi skal måle opp arealet på byggene, finne ut av antall etasjer og dessuten undersøke om det er riktig antall bygninger på eiendommene i henhold til kommunens oversikt. Det er nemlig ikke alltid opplysningene kommunen har stemmer med terrenget, sier Svarliaunet.De 16 som drar ut for å sjekke eiendommene, er med unntak av to, ufaglærte personer.

— Vi har hatt to dager med teori, og skal nå ha et par dager med praktisk opplæring. De skal jo ikke forestå selve takseringen, det skal en kommunal takstnemnd gjøre basert på opplysningene som hentes inn, påpeker Svarliaunet.

Student

En av de som er med er student Eivind Hansen. I hendene har han et nettbrett som forteller det kommunen vet om eiendommene fra før og han har en avstandsmåler.

Eivind Hansen er vanligvis student, men skal bruke de neste ukene på å taksere. Han har gjort en slik jobb tidligere, den gangen i Grimstad. Foto: Jarle R. Martinsen

— Jeg var med under takseringsarbeidet i Grimstad i fjor, og synes dette er et flott avbrekk fra studentlivet, sier han.Fædrelandsvennen er med gjengen på øya Rosnes ved Skjernøy. De stanser ved et kommunalt bygg som uansett er unntatt eiendomsskatt, men som er et greit øvingsobjekt. Det blir målt grundig opp og antall etasjer talt.

— Vi skal bruke to måneder på feltarbeidet, sier Svarliaunet.

Hans firma får 3,7 millioner kroner av kommunen for å gjøre jobben.

Ligningsverdi

De fastboende i Mandal vil altså ikke få taksert sine eiendommer. Her tar man i bruk ligningsverdien.

— Regnestykker er at vi bruker ligningsverdien og ganger den med fire. Det ganges igjen med 0,67 for å justere taksten. Av dette tallet tar man så to promille, som er taksten bystyret har bestemt for 2014, sier rådgiver i Mandal kommune, Torbjørn Willumsen.

Han sier at bolig— og hytteeierne vil få en faktura på sensommeren på første del av eiendomsskatten. I høst vil resten av årets eiendomsskatt komme som en del av de kommunale avgiftene.- Neste år bakes eiendomsskatten inn i de kommunale avgiftene. Vi må derfor se om vi skal sende ut kommunale avgifter fire ganger i året, og ikke bare to, sier Willumsen.

Tre promille neste år

Mandal kommune regner med å få inn 20 millioner kroner i eiendomsskatt i år. Neste år skrus taksten opp fra to til tre promille.

— Da er det budsjettert med 38 millioner kroner i inntekt, sier Willumsen.