Moseidmoen er Venneslas største boligfelt på ei slette. Nede til venstre Moseidjordene, så utover mot høyre kommer Moseidmoen-kvadraturen. Før sto her furuskog. Området ble utbygd på femtitallet. Foto: Lars Hoen

VENNESLA: — Mange tomter er allerede delt og vi har sett fortetting sør på Moseidmoen. Men øvre del er fortsatt intakt. Nå må Moseidmoen vernes for ettertiden, sier John Bekkhus.

Snekkerfirmaene står allerede på døra hos mange og vil overta. Tomt etter tomt bygges ned. Nå må politikerne ta ansvar og bevare.

Sammen med en rekke beboere i Moseidmoen øvre velforening møtte han Fædrelandsvennen tirsdag ettermiddag. Etter tre dager med underskriftskampanje har allerede nesten 70 skrevet under på et opprop til Vennesla kommune.

Les også: Bymessig fortetting på Moseidmoen

— Nå legger vi ut på matbutikken også. Det er helt vilt med de planene kommunen har - om å regulere Moseidmoen for 7000 mennesker. Det er å ødelegge et tradisjonsrikt bomiljø, sier Bekkhus som har dratt i gang aksjonen sammen med Jens Petter Slettedal.

Moseidmoen er Venneslas største boligfelt på ei slette. Nede til venstre Moseidjordene, så utover mot høyre kommer Moseidmoen-kvadraturen. Før sto her furuskog. Området ble utbygd på femtitallet. Foto: Lars Hoen

KulturarvNylig pensjonert kultursjef i Vennesla kommune Odd Arild Nordli og Vindbjart-trener Steinar Skeie er også med på bevaringsaksjonen.

— Moseidmoen er eneboliger med store hager, bygd egenhendig av Hunsfos-arbeidere på femtitallet. Det forteller historien om Vennesla. Nå må vi ta vare på det som er igjen. Moseidmoen er kulturarv, sier Skeie.

Steinar Skeie Foto: Herman Folvik

Steinar Lunden mener slaget om Moseidmoen vil avgjøre om Ap i Vennesla er på utbyggernes eller folkets side. Han er skuffet over hva partiet hans har gjort i noen delesaker på Moseidmoen.

Vi planlegger for befolkningsøkning. Moderne politikk er å bygge høyt og tett inntil kollektivaksene.

Leder i bygg— og miljøutvalget, Solveig Robstad (Ap) har ikke tenkt å endre politikk fordi om beboere på Moseidmoen reagerer:

— Vi planlegger for befolkningsøkning. Moderne politikk er å bygge høyt og tett inntil kollektivaksene. Da trenger vi en samlet plan for Moseidmoen. Sletta er en av Venneslas største ressurser for utbygging framover, sier hun.

- Vinnerloddet

Reguleringsarbeidet skal i gang neste år. Den nye planen kommer i 2018. — Det er ikke slik at gravemaskinen kommer med en gang vi vedtar en plan, men kanskje kommer en utbygger med et godt tilbud til noen huseiere. Da trekker de i så fall vinnerloddet og kan velge hva de vil, sier Robstad.

- Har du ingen forståelse for protestene?

— Jeg ser slett ikke bort fra at deler av Moseidmoen med enkelte kvartaler kan bevares omtrent som nå, mens andre bygges ut bymessig. Men å verne Moseidmoen er uaktuelt, svarer Robstad

Mye fradeling

Særlig sørdelen av den store sletta har blitt kraftig fortettet de siste par tiårene. Huseiere har fradelt tomter i hagene i så stort tempo at kommunen en periode vurderte bygg- og deleforbud.

Moseidmoen er i dag et av Venneslas dyreste boligområder.

— Snekkerfirmaene står allerede på døra hos mange og vil overta. Tomt etter tomt bygges ned. Nå må politikerne ta ansvar og bevare, sier han.

Plansjef Eivind Mauland sa dette da politikerne diskuterte Moseidmoen i fjor høst:

— Dagens planer for Moseidmoen er utdaterte og ikke hensiktsmessige å styre etter, sa han og mente all delingen viser behovet for en ny plan for Moseidmoen

— Den planen må handle om vern av et stabilt boområde, ikke fortetting og blokker som ødelegger sletta, sier Jon Bekkhus.

Beboerne vil forsøke å få hjelp hos Riksantikvaren.

- Bra med engasjement

— Det er flott og bra at folk engasjerer seg, sier fungerende rådmann, til daglig utviklingssjef, i Vennesla kommune, Aslak Wegge.

Han sier Vennesla kommune skal sette i gang den store planen for Moseidmoen neste år.

— Da skal vi ta stilling både til fortetting og bevaring. Noen områder vil nok bli bygd ut, andre kan bli bevart. I den prosessen skal innbyggerne både spørres og høres, sier Wegge og minner om at fortetting er nasjonal politikk.

Like før sommeren ble planstrategien for Vennesla kommune revidert. Moseidmoen-planen skal i gang så fort kommunen er ferdig med ny plan for sentrum nord og sentrum sør.