— Det er bare en av dommene som ankes. Dommen som ankes gjelder vedkommende fra Iran, skriver kommunikasjonssjef Gunnar A. Johansen ved Justis- og beredskapsdepartementet i en e-post til Fædrelandsvennen.

Den iranskfødte professoren (39) og en kinesisk doktorgradsstipendiat (29) ble i januar utvist fra Norge fordi norske myndigheter mente at de utgjorde en sikkerhetsrisiko. For en måned siden kom Oslo tingrett fram til at det ikke var riktig og at utvisningsvedtaket er ugyldig.

Fædrelandsvennen meldte mandag at departementet anker avgjørelsen for begge, men nå viser det seg at myndighetene godtar dommen som frikjente den kinesiske stipendiaten.

Vil ikke begrunne

Johansen bekrefter at det er departementet som har tatt avgjørelsen om å anke kun den ene dommen. Han ønsker ikke å svare på hva som er årsaken til den beslutningen.

— Det får du ta med regjeringsadvokaten, når de sender over sin ankeerklæring før fristen går ut 15. oktober, sier Johansen.

— Kan kineseren nå komme tilbake til Norge, ettersom dere godtar at utvisningen av ham er ugyldig?

— Det tror jeg ikke at jeg kan svare på nå, sier Johansen.

Beskyldt for rakettforskning

De to forskerne jobbet ved Universitetet i Agder da de ble utvist fra Norge. Grunnlaget for utvisningen var at de to forskerne skulle ha deltatt i utviklingen av avanserte kinesiske våpen. De to forskerne har stilt seg uforstående til denne påstanden og saksøke derfor staten for å få kjent utvisningen ugyldig.

Kineserens advokat, Nils Anders Grønås, har foreløpig ikke vært i kontakt med sin klient.

— Jeg regner jo med at dette stemmer, men forholder meg litt avventende til ankefristen faktisk har løpt ut. Jeg tar nok en telefon til ham for å fortelle hva som skjer, men tør ikke ta noe for gitt ennå, sier Grønås.

- Kan komme tilbake

Dersom frikjennelsen blir stående, ser Grønås ingen grunn til at kineseren ikke skulle få lov til å komme tilbake til Norge.

— Det er helt åpenbart at utvisningsvedtaket vil bli en nullitet, som det så fint heter. Min klient hadde en midlertidig oppholdstillatelse da han ble utvist, så hvis han ønsker å komme tilbake må han søke på nytt. Hvis han kan dokumentere at han har arbeid i Norge ser jeg ikke hvordan norske myndigheter kan nekte ham en tilsvarende tillatelse igjen, sier Grønås.

Advokaten til den iranskfødte professoren, Arild Humlen, uttalte mandag at han tar avgjørelsen om at dommen blir anket til etterretning. Professoren, som hadde bodd og jobbet i Grimstad i sju år da han ble utvist, oppholder seg i dag i Tyskland.