STOR: Hokus Pokus barnehage ligger på Gimlemoen og tar fremfor alt i mot studenters og UiA-ansattes barn. Foto: Rune Øidne Reinertsen
SENTRALT ELEMENT: Kantina står sentralt i de fleste studenters liv. Kafé Kampus på Gimlemoen og i Grimstad betjener 3000 gjester hver dag. Her sitter Christine Carlsen og Nikolai Mørck. Foto: Rune Øidne Reinertsen
MANGE BOLIGER: Studentsamskipnaden i Agder har tilbudt studentboliger i mange år. Dette er det foreløpig siste skuddet på stammen på Gimlemoen, men flere er under planlegging. Foto: Rune Øidne Reinertsen
STOR: Hokus Pokus barnehage ligger på Gimlemoen og tar fremfor alt i mot studenters og UiA-ansattes barn. Her holder noen av dem på i akebakken. Foto: Rune Øidne Reinertsen

AGDER: — Den store studentundersøkelsen fra 2011 viste at våre studenter er de mest fornøyde i Norge. For første gang passerte totaltilfredsheten for et studiested en score på 70, forteller Grethe Broen, tydelig stolt leder for marked og kommunikasjon i Studentsamskipnaden i Agder (SiA). (For ordens skyld: Maks score på undersøkelsen var 100).

"Studentsamskipnaden i Agder skal sammen med universitetet og høgskolene i Agder – og studentene selv – bidra til at Sørlandet også blir kjent som landets beste sted å studere."

Seks høyskoler

Slik har SiA formulert sin visjon, intet mindre. Den kortere og mer uformelle versjonen byr Steinar Finseth og Grethe Broen på: "Et best mulig liv rundt studiene".

Finseth har vært øverste sjef for SiA siden den spede oppstart i ADHs regi i 1976. Den gang hadde distriktshøyskolen noen hundre studenter. I dag har Universitetet i Agder passert 10.000. I tillegg kommer studentene ved BI, Ansgarskolen, Mediehøgskolen Gimlekollen, Folkeuniversitetet Agder og Noroff.

Vekst, vekst, vekst

Det meste har vokst gjennom snart 40 år.

— Nå har vi 1400 boliger. Selvsagt er det ikke nok til at vi alene kan dekke behovet, men det gjør oss til en så stor aktør at vi påvirker markedets prisnivå til studentenes gunst. Nå planlegger vi ytterligere 300 boliger på den gamle biltilsynstomta ved Gimlemoen, forteller Steinar Finseth.

Og apropos boliger: SiA tilbyr studentene juridisk hjelp om de får problemer med utleiere i det private markedet. I fjor medførte det tilbakebetaling av totalt 430.000 kroner til fortvilte studenter.

— Normalt holder det med et brev fra en advokat.

Mat og drikke

Kantinen står ofte sentralt i studenters hverdagsliv. SiA driver de to på Gimlemoen og i Grimstad. Til sammen serverer de 4000 måltider per dag – med alt hva det innebærer av logistiske utfordringer.

SENTRALT ELEMENT: Kantina står sentralt i de fleste studenters liv. Kafé Kampus på Gimlemoen og i Grimstad betjener 3000 gjester hver dag. Foto: Rune Øidne Reinertsen

— Vi får skryt for maten, opplyser Grethe Broen med kledelig beskjedenhet.

260 barnehageplasser

To barnehager med til sammen 260 plasser inngår også i porteføljen. Studenters barn har fortrinnsrett. Ledige plasser som måtte være igjen, går gjerne til UiA-ansattes smårollinger.

Bokhandlene på Gimlemoen og i Grimstad hører likeledes til SiA. Som resten av bokbransjen merker de presset fra internett, men opp gjennom årene har de bidratt av sine overskudd til andre SiA-aktiviteter – så som byggingen av Spicheren Treningssenter på Gimlemoen. Som mange vil ha observert, er det en suksess, i den forstand at det stadig er smekkfullt.

Kultur og studiestart

— Kulturhusene Østsia og Pir 6 i Kristiansand samt Bluebox i Grimstad drives av 200 frivillige. De utgjør også ryggraden i staben som står bak Studiestartfestivalen hver høst. Erfaringsmessig er både kulturhus og festival viktige for studenter uten nettverk fra før, sier Finseth.

— Mange finner på mye til glede for mange. Det er et mylder av studentforeninger og -aktiviteter, konstaterer han og må smile litt av enkelte navn.

STEMNING: Studiestartfestivalen er mange studenters første møte med det studentsosiale livet i Kristiansand og Grimstad. Bildet ble tatt under en tidligere års festival. F.v. Gro Ertsaas, Håkon Marius Nielsen, Ane Hauso og Bent Rune Stangeland. Alle likte tydeligvis Superfamily, som var i sving akkurat da. Foto: Torgeir Eikeland

Mylderet sorterer imidlertid under Studentorganisasjonen i Agder (se egen liste), men SiA bidrar med bortimot to millioner kroner hvert år som studentene selv fordeler på de forskjellige aktivitetene etter meget demokratiske prinsipper.

Psykososialt

Blant mer enn 10.000 studenter trives ikke alle alltid. Studentsamskipnaden har tatt følgen og driver en egen, psykososial rådgivningstjeneste som opplever variabel pågang.

— Totalt omfang av virksomheten, Finseth?

— Rundt 150 årsverk, ikke minst i kantiner og barnehager. Og årlig omsetning i området 215 millioner kroner.