KRISTIANSAND: — Vi kommer fra hele Sørlandet i dag for å demonstrere mot folkemordet mot hazara-folket i Pakistan, forteller Latif Akber som bor i Arendal, men som kommer fra Quetta i Pakistan, på grensa mot Afghanistan. Til nå i år er cirka 200 mennesker drept i angrep i byen som huser rundt en halv million innbyggere, flertallet av dem er hazaraere.

Hazaraene er en etnisk gruppe som på 1800 tallet var den dominerende folkegruppen i Afghanistan (67%), men som ble massakrert på få år. I dag utgjør de i følge FNs flyktningeorganisasjon (UNHCR) under ti prosent av befolkningen.

— Vi er et fredelig folk. Men folkemordet fortsetter. Hazara-folket flykter. Studentene våre forlater Universitetet i Balutsjistan på grunn av forfølgelsene, forteller Latif Akber på vegne av de 200 demonstrantene som marsjerte gjennom Kristiansands gater og avsluttet med en appell på Torvet.

Korrupsjon

Fra massebegravelsen i den pakistanske byen Quetta i forrige uke, der 86 uskyldige barn, kvinner og menn ble drept i et bombeangrep. Foto: NASEER AHMED

— I forrige uke ble 86 uskyldige barn, kvinner og menn drept i et bombeangrep. De fleste som er her på Torvet i Kristiansand i dag har familie, venner og kjente som ble drept. Selv underviste jeg på en skole som ble rammet av en bombe som drepte 24 av elevene. Til nå i år er nær 200 drept i angrep av den militante terrorgruppen Lashkar-e-Jhangvi, forteller Latif Akber.

I den pakistanske byen Quetta demonstrerte innbyggerne i fire dager etter bombeangrepet i forrige uke. Foto: NASEER AHMED

Bombeangrepet førte til massive demonstrasjoner i fire dager i den pakistanske byen.Demonstrantene beskyldte pakistanske myndigheter for ikke å gjøre noe for å stoppe volden som rammer folkegruppen.

Pakistanske myndigheter hevdet fredag at de hadde pågrepet 170 personer for bombeangrepene, blant annet

Malik Ishaq Foto: MIAN KHURSHEED

Malik Ishaq som skal være leder for terrorgruppen Lashkar-e-Jhangvi.

— Problemet er at de som arresteres slippes fri like raskt. Ren korrupsjon, sier en av demonstrantene ved Latif Akbers side.

— Terroristene innrømmer at de står bak angrepene. Men ingen av dem er straffet. Vi frykter pakistanske myndigheter bevisst støtter disse terrornettverkene, sier Akber.

Mobiliserer

Det hardt prøvede folket mobiliserer nå over hele verden. I Forrige uke møtte deres representanter statssekretær Torgeir Larsen i Utenriksdepartementet. Nå demonstreres det i Oslo, Göteborg, Stockholm, København. Det har også vært holdt store demonstrasjoner andre steder i verden, blant annet i Australia, i New York og i Washington. I Kabul i Afghanistan sultestreiker aktivister i protest mot drapene.

— Beskyttelse av hazaraene og andre religiøse grupper i landet er pakistanske myndigheters ansvar. Tiltak for å forbedre menneskerettighetssituasjonen i Pakistan må først og fremst komme fra pakistanske myndigheter og det pakistanske samfunnet selv, skrev utenriksminister Espen Barth Eide i høst.