— Folk er ufattelig blide og hyggelige, sier Jane Sofie Svendsbø, rådgiver i Vest-Agder Røde Kors.

Hun snakker om alle bilistene som stopper ved Røde Kors' fjellsikringsportaler på Moisund langs riksvei 9 og på Kylland i Åseral tidlig i påskeferien. For det gjør de nemlig; de stopper.

— Praktisk talt alle, unntatt de som dagpendler i området. Sånn har det vært i 20 år, beretter Svendsbø.

I veikanten vanker bladet Fjellsikringsposten og en pose til hver bil. Posen inneholder fornuftige sponsorgaver som eksempelvis isskrape, rompeakebrett, ferskt brød, ullklær, Fædrelandsvennen og rekesalat (!). Noen ganger er det også quizoppgaver med premiemuligheter. Og selv om det ikke bes om det, følger de aller, aller fleste tradisjonen og åpner lommeboka til Røde Kors' og fjellsikringstjenestens beste.

— Hvor mye gir folk?

— Det vanlige er en femti- eller en hundrelapp. I fjor delte vi ut 5500 poser og fikk inn 400.000 kroner. Det gir 73 kroner i snitt, opplyser Petter Nielsen. Han er prosjektleder for fjellsikringsportalen – på frivillig basis, som de fleste innen Røde Kors-systemet.

Både Svendsbø, Nielsen og infoansvarlig Sveinung Tofteland fra Vest-Agder Røde Kors Hjelpekorps understreker at absolutt alt bilistene bidrar med, går til fjellredningsarbeid, kanalisert gjennom fylkets fire hjelpekorps.

RØDE KORS: De gleder seg til påske, men nok av litt andre grunner enn folk flest. F. v. Jane Sofie Svendsbø, Sveinung Tofteland og Petter Nielsen. Foto: Rune Øidne Reinertsen

— Halvparten av pengene øremerkes redningsutstyr, så som skredsøkere, samband, fjellduker, båremateriell eller kompetansebyggende tiltak. Den andre halvparten fordeles hjelpekorpsene imellom i henhold til nedlagte tjenestetimer. Kall det gjerne dugnadskompensasjon til hjelpekorpsene, forteller trioen.

De minnes godt hva som skjedde tidligere i vinter, da hjelpekorps-folk lå på Tjørnbrotbu i Setesdal Austhei, nær Hovden. De var på kurs i ettersøkningsledelse og hadde nettopp ankommet hytta da alarmen gikk. Og det var ingen øvelse; et høyst reelt skred hadde gått i selveste alpinanlegget på Hovden. Man visste ikke om mennesker lå under snømassene.

— De slapp alt de hadde i hendene og hev seg på to snøscootere med sleder. 25 minutter etter at skredet gikk, var 12 mann fra Røde Kors i gang med søk. I to timer holdt de og andre på, etter hvert også med hund. Det viste seg heldigvis at ingen var tatt av skredet, men det kunne de ikke vite på forhånd, minnes de tre Røde Kors-folkene.

— En inspirerende erfaring?

— Det var nyttig lærdom. Og når det er happy ending , får man se det positive i saken.