PRAKTFULL: Sånn ser en Celsiana ut, første gang dyrket fram i 1840. Foto: Lars Hollerud
EKSPERTENS FAVORITT: Torill Gjelsvik sverger til Rose de Besht. Dels på grunn av svak parfymeeim, dels fordi den trives på hennes hjemsted Jessheim. Foto: Lars Hollerud
ROSETRE: Stanwell Pepretual blomstret første gang i 1831. Foto: Lars Hollerud

KRISTIANSAND: I alle fall sto knapt halvparten av rosene i blomst denne dagen. Resten holdt fortsatt på med knoppskyting.

I selve prydbedet foran Gimle gård sto en enslig Baronne Prevost i full flor, omgitt av bare grønt.

— Langvarig frost etterfulgt av kald og våt vår, påpeker Torill Gjelsvik, som forklaring på den i alle fall halvannen uke lange forsinkelsen.

Jessheim

I tillegg til å være gartner og daglig leder av den botaniske hagen, er hun fra Jessheim, tilhørende klimasone fem og beliggende 200 meter over havet.

Der vokser visst ikke roser like ivrig som her sør.

— Kan hende det er derfor Rose de Besht er min favoritt. Det har ikke bare med fargen og duften å gjøre, men også det faktum at den trives på mine hjemtrakter, sier Gjelsvik, og trekker et dypt drag av roseparfymen.

Selve markeringen av Rosens dag skulle finne sted torsdag kveld.

Men fortvil ikke, om du var opptatt med andre gjøremål da. For det er først henimot neste helg og noen få uker fremover at rosene på Gimle viser all sin prakt.

Ulike

Det er med roser som med andre skapninger.

Vi er forskjellige.

Aicha, for eksempel, er allerede i gang med høsten.

De fleste andre oppfører seg som om det fortsatt er sankthans.

Er du så heldig å få roseekspert Gjelsvik som guide langs Gimles rosepyntede stier, kan hun forteller at kornblader av Rosa Sancta ble funnet ved en balsamert farao i en egyptisk pyramide, at de eldste rosebetraktningene er kinesiske og 4000 år gamle, og at kronblader i sin tid var så populære at hele 36 tonn av dem ble eksportert fra Frankrike til USA bare i 1860. — De gamle romerne drysset kronblad over gjestene og persere smykket gjerne sine karavaner med roser, kan hun også fortelle.

Og skulle du ha lyst til å foredle din egen rose, bør du ha noen millioner kroner og omtrent 20 år til disposisjon.

Da er det atskillig rimeligere og raskere å nyte syn og lukt ved Gimle gård.