KRISTIANSAND: – En gjest hengte opp køyesenga i sprinkleranlegget i stedet for karabinkrokene. Dermed røk hodet, og vannet fosset ut, sier Karin Flo, fungerende hotellsjef på Abra Havn.

Det utløste brannalarmen. Vannet fosset inn i leiligheten, som ligger i 2. etasje, og også i leiligheten under. I etterkant gikk alarmen flere ganger.

– Vi vet ikke årsaken til at den gikk flere ganger, men det er sannsynligvis vannet som har forårsaket en teknisk feil. Leverandøren er på vei for å ordne opp, sier verneleder David Williams i Dyreparken.

SAMLINGSPLASS: Her samlet beboerne seg da brannalarmen gikk første gang klokka halv tre natt til lørdag. Foto: Kjetil Nygaard

Brannmelding gjennom natta– Det er brutt ut brann. Vennligst forlat bygningen gjennom nærmeste utgang eller nødutgang. Ikke bruk heis.

Denne meldingen gikk over høyttaleranlegget hos Abra Havn gjennom store deler av lørdagsnatten. Gjester Fædrelandsvennen snakket med reagerte på meldingen.

– Den fortsatte og fortsatte. Det var ikke behagelig å legge seg med den meldingen surrende over høyttaleranlegget, sier en av hotellgjestene.

Hele tre ganger gikk brannalarmen, og feriestedet slet med å stoppe både meldingen og alarmlyden.

Våknet av dattera

– Jeg ble livredd, sier Kaja Breland Uthus (5).

Hun våknet av at den første brannalarmen gikk klokka 02.30. Da vekket hun sin far.

– Det startet med at min datter hørte en alarm. Jeg var litt forfjamset og tok det nok ikke helt seriøst med en gang, sier far Ivan Uthus (40).

Men gjennom vinduet så han at naboene strømmet ut på den åpne plassen utenfor resepsjonen.

– De hadde det visst veldig travelt. Så da var det bare å få på seg tøy og komme seg ut, sier han.

INNESTENGT: Abra Havn er bygget som ei borg, og porten var lukket da brannalarmen gikk. Foto: Kjetil Nygaard

Tre alarmerUthus gikk ut og sjekket, og fikk beskjed om at ikke det var brann i bygningen. Dermed gikk han inn og la seg igjen, etter å ha roet ned ungene.

Men så ulte det igjen.

– Så begynte alarmen å gå igjen. Jeg og Kaja gikk ut for å se. Hun var veldig utrygg. Vi fikk beskjed om at det ikke brant nå heller, så da gikk vi inn og la oss til å sove, sier Uthus.

Alarmen gikk så en tredje gang.

– Da ble vi bare liggende. Minstemann ble urolig, så han lå tett inntil meg resten av natta. Abra Havn er et fantastisk feriested, men de må få orden på brannalarmen, sier småbarnsfaren.

Brannvesenet tilkalt

Brannalarmen i Abra Havn er automatisk tilkoblet brannvesenets alarmsentral i Arendal. Derfor fikk brannmester Oddmund Svarstad i Kristiansandsregionen brann og redning nok å henge fingrene i gjennom natta.

– På den første alarmen hadde vi to mann som jobbet et par timer med å pumpe opp vann. Deretter overtok et skadesaneringsfirma, sier han.

Ved de andre alarmene ble brannvesenet varslet automatisk.

– Alarmen har gått i alle fall tre-fire ganger. Men vi ble stoppet raskt av sentralen de siste gangene, sier Svarstad.