OSLO: Cappelen sier til Dagbladet at statsministeren i praksis enten må bryte sitt skatteløfte eller bruke mer penger enn regjeringen selv finner forsvarlig.

— De kan nok få problemer med valgløftene sine. Eldreomsorgen er en udetonert bombe. Det blir veldig mange eldre i årene framover, og skal alle ha plass, kan samfunnet kanskje ikke dekke det, sier forskningssjefen.

Han mener det er lettere å sikre barnehageplass til alle enn å gi alle som trenger det, plass på sykehjem. Det er blant annet fordi antall fødte barn er lettere å forutsi enn antallet eldre som vil ha behov for sykehjemsplass.

— Det finnes noen metoder som kan løse problemet, men de er nok upopulære, sier Cappelen. Han nevner høyere skatter og økt brukerbetaling som to muligheter.

Regjeringen kan også velge å bryte handlingsregelen, men dermed øker faren for at renten går opp. Eller regjeringen kan holde seg til handlingsregelen, men så bli nødt til å bruke hele oljefondet på utbygging av sykehjem. Da blir lite igjen til andre samfunnsoppgaver, mener SSBs forskningssjef.