KRISTIANSAND: Det var i oktober i fjor at en 76 år gammel mann ble innlagt på Sørlandet sykehus i Kristiansand med magesmerter. Etter utredning og tilsyn fra flere leger konkluderte man raskt med akutt magesjuke. Pasienten ble deretter skrevet ut fra sykehuset og sendt hjem. Han ble funnet død dagen etter.

— Dette er en veldig alvorlig sak, sier fylkeslege Kristian Hagestad.

— Her har sykehuset for tidlig hoppet på en banal og uskyldig diagnose, uten å vurdere mer alvorlige tilstander. Ved riktig diagnose kunne pasienten fått en reell sjanse til å leve, men det fikk han ikke, konkluderer fylkeslegen.

Flere grove svikt

Avdødes kone og barn var på dette tidspunktet på ferie i utlandet, og skal ha varslet naboer da de ikke fikk kontakt med avdøde. Naboene tok seg deretter inn i boligen, hvor de fant avdøde livløs. Obduksjonsrapporten konkluderte med at mannen døde av en blødende utposning på bukens hovedpulsåre. Helsetilsynet ble varslet om dødsfallet av politiet, og startet deretter en gransking. Her ble det avdekket flere grove svikt ved sykehusets rutiner.

— Legene har ikke tilstrekkelig lagt vekt på informasjon fra innleggende lege, eller fulgt opp resultater fra laboratorieprøver tatt under sykehusoppholdet. Man har heller ikke gjort supplerende undersøkelser for å avdekke mer alvorlig sykdom. Pasienten hadde hatt en rimelig sjanse til å bli reddet gjennom et operativt inngrep, men det ga de ham ikke muligheten til, forteller Hagestad, som har ledet helsetilsynets gransking.

Rutiner må granskes.

Helsetilsynet konkluderer med at det foreligger brudd på spesialisthelsetjenestelovens bestemmelse om faglig forsvarlighet, samt brudd på lovens meldeplikt.

— At vi får beskjed om denne hendelsen fra politiet, vitner om nok en grov feil hos sykehuset. Her har de unnlatt å melde fra om betydelig skade på pasient, noe som er lovpålagt, sier Hagestad.

Legger seg flat.

Sykehusdirektør Jan Roger Olsen legger seg flat for helsetilsynets kritikk.

— Dette er en svært alvorlig sak. Når en pasient eller helsetilsynet avdekker grove mangler og svikt ved våre rutiner, er det selvfølgelig noe vi tar svært, svært alvorlig, sier sykehusdirektør Jan Roger Olsen og opplyser at sykehuset har satt i gang en detaljert gjennomgang med alle personer som var involvert i denne saken.