LILLESAND: — Mange synes bombesplinten ser ut som et kunstverk. Min far pleide å si til folk at "kunstverket" i sin tid ble laget av den kjente, italienske kunstneren "Bombina Knabena". Fascinerte besøkende nikket anerkjennende, forteller Pål Christensen.

Voldsomme krefter

Bombesplinten har også fascinert Pål Christensen i alle år. Han tenker med skrekk og gru på hvilke voldsomme krefter som har formen det tykke metallet i bomben på en slik måte.

HAGEPYNT: Pål Christensen viser stolt frem bombesplinten som pryder hagen på Brekkestø. Om han flytter følger splinten med, sier han. Foto: Helge Corneliussen

I nær 30 år har bombesplintkunstverket stått til pynt på en liten knatt ved sommerstedet på Brekkestø. Christensen vurderer å selge stedet, men vil da ta splinten med seg.— Jeg kan ikke dra fra denne bombesplinten. Den har en historie og vi er knyttet til den, sier Christensen og fortsetter.

Blodslit

— Foreldrene mine fant den i ei myr ved hytta på Knaben på slutten av 70-tallet. De fikk den opp og fraktet den hjem på et akebrett.

— Det var et skikkelig blodslit å få den hjem. Og først måtte vi spa den opp, forteller mor Edel.

Sluppet over Knaben

— Bombesplinten stammer fra en bombe som ble sluppet over Knaben Gruver i 1943. Det var et amerikansk B-17 bombefly som slapp bomben, hevder Pål Christensen.

Han synes det er artig å ha litt spesiell hagepynt å vise frem og tror det finnes mange på Sørlandet som har spesielle ting med en historie i hagen.

Kjenner du noen som har en spesiell hagepynt vil Fædrelandsvennen Nært gjerne høre fra deg.