En del av graffitien er meget forseggjort. Foto: Vegard Damsgaard
Den store klatreveggen ble feilkonstruert da parken ble etablert for rundt ti år siden. Nå er den pyntet litt på. Foto: Vegard Damsgaard

I sommer har nemlig parkvesenet samtykket til fargerike innslag i aktivitetsparken ved Baneheias fot.

— Det er ikke som å male ei jernbanevogn som suser forbi en gang i mellom. Dette er utsikten til beboerne hver dag, da bør man finne noe som ser litt mer helhetlig ut, uttaler styreleder Einar Dyrholm i Nybyen Kvartal B Borettslag.

Einar Dyrholm. Foto: Kristin Ellefsen

På vegne av styret har han sendt en brysk henvendelse til parkvesenet.

— Visuell forsøpling

Flere beboere har reagert sterkt, anser kunsten som «visuell forsøpling» og frykter boområdet med dette blir mindre attraktivt.

Dekorasjonene minner til forveksling på dem kommunens taggepatrulje fjernet.

— Dekorasjonene minner til forveksling på dem kommunens taggepatrulje fjernet for ikke så lenge siden på samme stedet, påpeker Dyrholm i brevet.

Han mener dette er noe beboerne er pådyttet uten mulighet til å påvirke. Og hvis man mottar en kunstgave til hjemmet, er det en fordel om den faller i smak.

- Nå ønsker vi dialog fordi vi ønsker noe som ser litt mer planlagt ut, sier styrelederen til Fædrelandsvennen.

Dyrholm synes selv den såkalte buldreveggen mot øst har blitt fin, men at det deretter har «sklidd ut» jo nærmere man kommer skateparken.

Beboerne antyder også at denne type dekorasjoner neppe ville vært testet ut i mer eksklusive boligstrøk, så som nede ved Bystranda.

Beboerne mener en del av graffitien mer ligner tagging – hærverk man betaler for å bli kvitt. Foto: Vegard Damsgaard

— Vil det si at det er fritt fram for tagging? spør beboer Anita Henriksen i e-post til kommunen. Parksjefen forklarer at de har ønsket å blåse nytt liv i aktivitetsparken, som har blitt litt grå og forlatt etter åpningen i 2006. Dessuten ble den store klatreveggen sentralt i parken feilkonstruert, slik at den er nesten ubrukelig til formålet.

- Litt mer enn planlagt

Dette hadde de ønsket å pynte på og ga klarsignal til denne pluss et par andre vegger overfor en gatekunstfestival i sommer.

Jeg synes egentlig ikke det ble så verst.

— Omfanget ble nok litt større enn vi hadde tenkt oss, for å si det sånn, erkjenner Svein Ole Breland.

- Og hva vil dere gjøre med det?

— Vi får drøfte med beboerne hvordan vi skal gjøre det videre fremover. Vi ønsker å gjøre enda mer med den parken.

gate5.jpg

— Er det aktuelt å fjerne noe av gatekunsten?- Jeg synes egentlig ikke det ble så verst, at det ble litt artig - det er jo også en ungdomspark. Samtidig kan jeg skjønne reaksjonene. Vi må gå i dialog og se hvordan vi kan få det til. Det går an å male over hvis vi ønsker det, svarer parksjefen.

Kulturstyret bevilget 50.000 kroner til Kristiansand Gatekunstfestival, og rundt 20 aktører har satt farge på så vel midlertidige som faste vegger i sentrum i sommer.

Jørgen Skauge. Foto: Kristian Hole

Festivalen er tenkt å være årlig, så stadig ny graffiti er noe kristiansanderne må venne seg til. — Det ligger i dens natur at gatekunst hele tiden vil være i forandring. Vegger vil bli malt om relativt ofte, og jeg vil tippe at det allerede vil skje i Nybyen neste år. Der er det et urbant miljø med store vegger som er attraktive for kunstnerne, forklarer kulturrådgiver Jørgen Skauge.

Nybyen Kvartal B Borettslag består av 87 leiligheter, oppført i 2009.