Gudrun Simpson (47), eller Gunny, som hun kalles, holder på med årsstudium i tysk ved Universitetet i Agder (UiA). Målet er en bachelor i sitt eget morsmål.

— Det er mye vanskeligere enn jeg hadde trodd. Men spennende å se språket mitt på en ny måte, sier Simpson, som bodde i Güstrow, en by i den tyske delstaten Mecklenburg-Vorpommern, nordøst i Tyskland, før kjærligheten brakte henne til Hægeland. I tillegg til studenttilværelsen jobber hun deltid som lærer i Evje.

Tysklærer

For det er læreryrket hun vil satse på. Hun underviste også i hjemlandet. Nå vil hun bli «kvalifisert» tysklærer og vurderer samtidig å utvide fagkretsen med matematikk og mat og helse.

Kjærligheten var også årsaken til at russisktalende Zulaj Khadaa (24) fra Bishkek i Kirgisistan havnet på tyskstudiumet i Kristiansand. Kjæresten er tysk og studerer i Tyskland. Nå står it-studier i kjærestens hjemland øverst på Khadaas ønskeliste for høsten. Men først må han bestå en tysktest, noe som ser lysere ut etter tyskstudier i Norge.

Er kjent

Ifølge Ole Letnes, koordinator i tysk, er det hvert år et betydelig innslag av utenlandske studenter som søker seg til tyskstudiumet ved UiA. Studentene kommer hovedsakelig fra Europa, og noen av disse er også tyskspråklige. Flere av studentene er på utveksling gjennom Erasmus-programmet.

— Det oppfattes som attraktivt å komme til UiA og Kristiansand. Det er gjort en god jobb på internasjonalisering, slik at UiA er godt kjent ute, sier han.

UiA har de siste årene styrket sitt tysktilbud, med blant annet påbyggingsstudium for å fylle bachelorprogrammet i tysk.

— Fra høsten av tilbys også kurs for etter- og videreutdanning for lærere. Og et nytt opplegg er tyskkurs for studenter og lærere som tenker seg et opphold i et tyskspråklig land, sier Letnes.

Av årets 15 studenter er det flere enn Simpson og Khadaa med utenlandsk bakgrunn.

— Det verste er at alle tror jeg har det så lett på studiet, ler Simpson, den tyske tyskstudenten.