— Hva er ditt syn på fastlegers mulighet til å reservere seg mot å henvise til abort?

— Det kan bli for enkelt dersom vi i møte med ulike dilemmaer skyver en lov foran oss, sier presten. - Vi må tenke selv.

— Hva mener du?

— Vår oppgave er å tjene mennesker.

Kloster i Vågsbygd

Såzen Larsen, prest og dekanus for kollegiet av Den Norske Sotozen Buddhist Orden bor sammen med sin kone i det som er hjem og kloster i Vågsbygd. Rett bak kjøkkendøra er kapell og alter.

— Vi må ta inn over oss de som kommer til oss i sin dype fortvilelse. Jeg svarer på bakgrunn av erfaringer med fortvilte kvinner som er blitt uønsket gravide, sier Larsen, og fortsetter med tanker om legene:

— Vi skal også vise respekt for de leger som opplever svangerskapsavbrudd som et samvittighetsproblem.

Veie mest?

— Hva skal da veie tyngst - respekten for samvittigheten og legen som vil reservere seg, eller en leges plikt til å henvise en fortvilet gravid videre til abort?

— Jeg heller mer til det siste.

Vi ber buddhistpresten si mer om det.

— Hvis jeg var vegetarianer og jobbet på Kiwi, måtte jeg ha hjulpet en kunde som spør etter kjøttdisken. På samme måte kan ikke en buddhistisk prest kun kan velge vielser, men må også forrette i begravelser.

Må ikke like

— Hva ligger bak det du svarer nå?

— Ingen har sagt at jeg må like det mennesket jeg skal tjene. Jeg trenger heller ikke like det dette mennesket gjør. Vi skal tjene andre mennesker. Da kan vi ikke velge bort å tjene mennesker fordi de gjør noe som kolliderer med vår samvittighet, sier buddhistprest Såzen Larsen.

— Hva ville du sagt til en fastlege som ønsker å reservere seg og som ber om råd.

— Nå kan jeg fort falle ned i grøfta - eller nærmere bestemt ned i den avgrunnen som handler om å forsøke å overbevise en jeg møter. Jeg ville gjort alt jeg kunne for at denne fastlegen følger den abortsøkende så langt det er mulig, og lytter godt og åpent.

Kløkt og forstand

— Hva ville Buddha sagt?

— Buddha ville bedt oss bruke klokskap, kløkt og forstand. Han ville ikke gitt et fasitsvar, men oppfordret oss til å finne ut hva som best tjener mennesket.

— I hvilken grad er dine svare uttrykk for buddhisters holdninger?

— Du vil ganske sikkert finne buddhistiske kulturer som er langt mer kategorisk og konservative enn det jeg gir uttrykk for her, og som vil støtte tanken om reservasjonsrett, sier buddhistprest Såzen Larsen.