— Jeg hadde faste regler som jeg måtte følge. Jeg hadde ikke den friheten som vanlige mennesker har, sa kvinnen i sin forklaring i Kristiansand tingrett.

Offiseren i 30-årene er tiltalt for jevnlig fysisk og psykisk mishandling av tre tidligere samboere. Inntil han ble pågrepet i juli 2014, jobbet han som offiser og drev opplæring i Forsvaret i Agder.

En av kvinnene skal ha blitt tvunget til å føre en bok om hvordan hun skulle leve. Boka er på 30 håndskrevne sider og vil bli lagt fram som bevis i rettssaken mot offiseren denne uka.Dette er noe av det kvinnen har skrevet ned, slik det ble gjengitt i retten:

«Jeg lover ikke å lyve, jeg skal ikke lese sladderblader, ikke sminke meg som jeg skal på byen til hverdags, ikke se på søppel-TV, ikke være utro, ikke røyke, ikke sove hele dagen, prioritere barna».

— Dikterte innholdet

Boka inneholder også en beskrivelse av hva slags sex mannen skulle få og hvor ofte. Hun måtte også skrive ned hva hun hadde opplevd av sex med andre menn. I tillegg skulle hun skrive ned hva hun holdt på med til en hver tid.

— Dette skulle dikteres slik at han ikke skulle bli tatt på det senere. Det var en kode for at han ikke skulle bli tatt, sa kvinnen i sin forklaring mandag ettermiddag.

Hvis hun ikke fulgte reglene, skal han ha truet med at han ville ta livet av henne.

I tillegg forklarte kvinnen seg om voldtekten mannen er tiltalt for å ha begått mot henne. I en periode skal hun ha blitt utsatt for massiv vold hvert døgn.

Til tross for dette fortsatte hun å bo sammen med ham i flere år. Først da hun ble kontaktet av politiet i fjor sommer, anmeldte hun mannen.— Jeg var mest opptatt av å beholde roen, og at barna skulle oppleve minst mulig av dette. Jeg gikk rundt som en zombie og bare jattet med, sa hun.

- Henger ikke på greip

Den tiltalte offiseren forklarte seg tirsdag morgen. Han avviste at han hadde instruert kvinnen om å føre en regelbok.

— Det som står der henger ikke på greip, sa han.

Men han medga likevel at han kjente igjen noen av reglene.

— Det kan være ting jeg har sagt i en diskusjon. Men det var ikke slik at det skulle være en regel som gjaldt hele tiden, forklarte mannen.

Han hevder at han først ble kjent med at boka fantes under en barnefordelingssak mellom ham og den tidligere samboeren.

Konflikt om barn

Da hans første samboer forklarte seg mandag, avviste han forklaringen hennes som oppspinn. Han mente hun løy for å sverte ham slik at hun kunne få omsorgen for deres felles sønn.

Tirsdag forklarte han seg på samme måte om samboer nummer to. Han mente motivet hennes var å sikre seg foreldreretten til deres felles datter. Dette var årsaken til hennes «skuespill» i retten, slik han formulerte det.

— Hun ønsker ikke at jeg skal datteren min et eneste sekund av mitt liv, forklarte mannen.

Han tilbakeviste alle anklager om vold og voldtekt på det sterkeste. Han har aldri lagt hånd på henne, slo han fast.

I stedet mente han det var samboeren som var kontrollerende og voldelig.

Ifølge legejournalen hennes har hun innrømmet å ha slått og dyttet til mannen. I retten forklarte hun selv dette med at mannen var sammen med henne på legekontoret og hadde instruert henne i hva hun skulle si der. Også dette avviste tiltalte, og hevdet at han ikke var med til legen.