Dykkerne i Flekkefjord Dykkerklubb gjør seg klare til dusørjakt. Foto: Roy Løseth

Håpet er at den over 200 år gamle kanonen ligger i området rundt Grønnes fort, hvor den sto da den forsvant i 2005. — Vi har to uavhengige tips på at den har blitt kastet på sjøen. Det går jo masse rykter om hva som skjedde med kanonen, for eksempel at proffe folk stjal den, men det kan også være rent hærverk, sier styreleder i Foreningen Grønnes Fort Kanonselskabet, Roy Løseth.

Dykkerne i Flekkefjord Dykkerklubb gjør seg klare til dusørjakt. Foto: Roy Løseth

Blant annet har også nederlandske samlere hatt mistanken hengende over seg.— Det sto to like kanoner her, og det var den som hadde skader på seg som forsvant. Det tyder mer på at den ligger på sjøbunnen, sier Løseth.

Dusør

Det er utlovet dusør på 10.000 kroner til den som kan bringe den 300 kilo tunge kanonen hjem til Flekkefjord og Grønnes fort innen 200-årsjubilet for grunnloven 17. mai.

Foreningen Grønnes Fort Kanonselskabet leder arbeidet med restaureringen av fortet, og kanonen er et klenodium som har vært tapt i kaperbyen.

Ifølge Løseth ble det i alt laget 24 slike kanoner, i tidsrommet 1775–1779, og to av dem endte på Grønnes i Flekkefjord. Nå står én igjen, og etterlysningen etter den andre har også gått til Europol.

Sjelden

Kanoen er merket med Royal Navy, og ble trolig tatt av lokale kapere fra et engelsk fartøy under Napoleonskrigen. Bortsett fra de to kjente eksemplarene fra Flekkefjord, er det bare én til kanon som er igjen av de opprinnelige 24. — I 1986 ble det solgt en lignende kanon til 100.000 kroner, forteller Løseth, og det er naturlig å tenke seg at prisen har steget betraktelig på 30 år.

Kanonen forsvant en gang tidligere også. Da ble den funnet igjen i Kvinesdal.