— Vi har vært i dialog med Czech Airlines. Den endelige beslutningen er ikke tatt ennå, men ventes i dag eller i morgen, sier lufthavnsjef Thomas Langeland ved Kristiansand lufthavn Kjevik til Fædrelandsvennen.

LES OGSÅ:

Flyselskapet omtalte først på sin tsjekkiske Twitter-konto at de åpner ny flyrute mellom Kristiansand og Praha. Pressekontakt Daniel Sabik bekreftet i går at de lanserer ruten torsdag eller fredag.

— Praha er en spennende by som virkelig har mye å by på. Det er en rute jeg tror vår region virkelig vil sette pris på, forteller Langeland.

Han betegner det tsjekkiske flyselskapet som et fullserviceselskap med relativt rimelige priser.

Utfordring motsatt vei

Ruten skal være planlagt som en sesongrute, altså at den kun blir fløyet i en periode på sommerhalvåret. To ganger i uken skal flyselskapet frakte sørlendinger til Praha.

— Jeg er sikker på det er enkelt å fylle flyet med sørlendinger som vil til Tsjekkia. Utfordringen blir å få tsjekkerne andre veien. Der må vi utfordre turistindustrien på Sørlandet, sier lufthavnsjefen.

LES OGSÅ:

Den nye utenlandsterminalen på Kjevik skal stå ferdig i juni, men tas i bruk til ankomster allerede i mars. Da skal den gamle ankomsthallen rives.

Drømmer om London

Selv om det nå kommer en direkterute til en ny europeisk storby er det fortsatt én rute Langeland håper å kunne tilby sørlendinger i fremtiden.

— London har lenge vært drømmen min. Det er den nok for de fleste sørlendinger. Jeg er overbevist om at vi kunne sendt smekkfulle fly over på torsdag og hjem igjen på søndag. Men også her er utfordringen motstrøms. Hvis bare ti engelskmenn tar flyet motsatt vei går det ikke. Det var det som felte Flynonstop, sier lufthavnsjefen.

Han legger til at de har jobbet med å få på plass en London-rute lenge.

Elisabeth Iglebæk Høibo, salgs- og markedsansvarlig i Visit Sørlandet.

— Men det er ingen konkrete planer ennå. Det skjer ingenting på den fronten, dessverre, sier Langeland.

- Positivt

Salg- og markedsansvarlig Elisabeth Iglebæk Høibo i Visit Sørlandet sier til Fædrelandsvennen at de er positive til alle nye direkteruter som åpnes fra Kjevik.

— Vi vil jo helst beholde sørlendingene her, men håper vi kan få mange tsjekkere til å komme hit. Når det opprettes nye ruter er jo ofte problemet å få utenlandske turister til å dra hit. Gjennom markedsføring på nett, blant annet med nettside på fjorten forskjellige språk, håper jeg vi klarer å få en del turister til Sørlandet, forteller hun.