— Dette er en spennende dag. Jeg har mange sommerfugler i magen, sier Christian Sunde.

Onsdag ettermiddag skulle Sundes sju meter høye skulptur av Søgne-kvinnen Sol monteres i rundkjøringen på Tangvall i Søgne.

Onsdag ettermiddag ankom transporten med skulpturen Sol Tangvall i Søgne. Kunstverket skal pryde den nye rundkjøringen på E 39. Foto: Kjartan Bjelland

Forsinkelser

Journalister fra lokale medier hadde møtt fram for å dokumentere begivenheten. Allerede klokka 10.00 var enkelte av journalistene på plass. Men transporten med Sol ble over to timer forsinket.

— Det er deilig å vente. Det å jobbe som journalist er til vanlig så hektisk at det å vente noen timer rett og slett er luksus, kommenterer Kari Løberg Skår, journalist i NRK Sørlandet.

Årsaken til forsinkelsen var at det manglet noen festeanordninger til ei plate som skulle løftes opp og legges rundt skulpturen.

— Det var et styr å få tak i disse. Vi måtte helt til Kristiansand, forklarer Geir Norum i Statens vegvesen, byggeleder for oppgraderingen av E 39 mellom Tangvall og Brennåsen i Songdalen.

— Først må vi få på plass fundamentet. Deretter må selve figuren monteres, fortsetter Norum, som minner om at den offisielle avdukingen av kunstverket ikke er før 30. mai.

Norges eldste menneske

I 1994 ble det funnet en hodeskalle ved Hummevikholmen i Søgne. Det viste seg å være tidenes eldste funn av menneskerester i Norge. Hodeskallen, som ble datert til å være nesten 10.000 år gammel, har trolig tilhørt en kvinne på rundt 35 år. Kvinnen fikk etter hvert navnet Sol.

Onsdag ettermiddag ankom transporten med skulpturen Sol Tangvall i Søgne. Kunstverket skal pryde den nye rundkjøringen på E 39. Foto: Kjartan Bjelland

Jostein Andreassen, leder for utsmykkingskomiteen for rundkjøringen på Tangvall, forteller at prosjektet med å få på plass Sol-skulpturen har pågått siden 2011. Han sier at en demokratisk prosess førte fram til Christian Sundes kunstverk ble valgt ut.

— Sunde kom med det beste forslaget. Særlig kunstnerne i utsmykkingskomiteen var begeistret, sier Andreassen, som ikke legger skjul på at han er strålende fornøyd med resultatet.

— Nå blir det veldig enkelt å forklare folk hvor de skal ta av for å komme til Søgne, smiler han.

Hodeskalle i gul bøtte

Andreassen var for øvrig en av de første som fikk se hodeskallen til Sol, etter funnet i 1994. — Helge Bentsen kom til meg med hodeskallen i en gul pøs med sjøvann. Jeg så på tennene at dette måtte være et steinaldermenneske. I 1997, da hodeskallen skulle stilles ut i Søgne, ble hodeskallen behandlet som en juvel, forteller han entusiastisk.

Fornøyd kustner

Skulpturen av Sol veier 600 kilo og består av stål og akrylplast. Verket har en prislapp på rundt 550.000 kroner. Det skal for øvrig monteres LED-lys i rundkjøringen, som skal lyse opp skulpturen med en blålig farge hvis temperaturen er null grader eller kaldere. Hvis det er varmere i været, vil kunstverket lyse hvitt.

— Skulpturen skal oppleves raskt, folk har jo dårlig tid til å få med seg noe i ei rundkjøring, sier Christian Sunde.

Onsdag ettermiddag ble skulpturen av Sol montert i rundkjøringen på Tangvall i Søgne. Foto: Kjartan Bjelland

— Hva synes du om resultatet?

— Det var spennende å se om skulpturen passet inn i landskapet, slik modellen viste og slik jeg hadde tenkt på forhånd. Jeg er fornøyd, sier Sunde.

- Hva tror du Sol selv hadde ment om skulpturen?

— De fleste er jo beæret av å få et portrett av seg selv, men nå kan det jo hende at Sol var en sjenert kvinne, poengterer Flekkefjord-kunstneren.