6. november ble det klart at Kristiansand kommune ønsket å kjøpe Sparebanken Sør ut av Sør Arena. Avtalen er ennå ikke ferdigbehandlet, men kommunen har nå uansett blitt enig med IK Start om en leieavtale på Sør Arena.

Styret i IK Start skal ifølge sakspapirene til kommunalutvalget ha behandlet og gitt sin tilslutning til avtalen 8. januar.

15 års leie

Noen av hovedpunktene i avtalen er som følger;

• 15 års leiekontrakt

• Årlig leie fra 01.01.14 på kr 4 064 000 ved spill på øverste nivå i tillegg til et resultatbasert element (25 prosents økning ved topp tre eller deltakelse i cupfinale). Lavere leie ved spill på lavere nivå (25 prosent reduksjon). Justeres årlig med 100 prosent av KPI

• Medieinntekter fra NTP (Norsk Toppfotball) overføres til egen konto der kommunen har fullmakter og kan sikre at IK Start betaler sine forpliktelser i henhold til avtalen (garanti/depositum).

• Forbedrede rettigheter for andre lag til å benytte seg av Sør Arena — avtalt konkret tilgang til trening og kamp og avtale om fordeling av utgifter og inntekter

• IK Start kan tiltre kommunens opsjon på å kjøpe navnerettighetene tilbake fra Sparebanken Sør

Kommunen fornøyd

— Vi er fornøyd med avtalen. Det er en brukbar avtale både for kommunen og Start, sier økonomisjef i Kristiansand kommune, Terje Fjellvang.

For kommunens del var det viktig å sikre seg at Start ville betale. Dermed er punktet om medieinntekter med.

— Da er vi sikret leieinntektene. Det er det som er poenget. Alternativet er ofte at det må bli stilt en bankgaranti, og det koster penger. Dette punktet sikrer oss trygghet, sier Fjellvang.

Kommunen er nå i forhandlinger med de to selskapene som har andreprioritetslånet. Det ene selskapet er eid av Magne Kristiansen, som lånte penger til Start Stadion AS i sin tid.

— Vi ønsker å få til en avtale med dem, men det er avhengig av prisen. Dersom vi får løst ut panten på 5,7 millioner kroner, kan vi overta anlegget, sier Fjellvang, og legger til at de håper å få til en avtale snart.

- Stor utgiftspost for Start

Start-sjef Even Øgrey Brandsdal bekrefter at Start og kommunen er enige, ut fra forutsetningen av at kommunen blir eier av anlegget.

— Dette er en ok avtale for begge parter, men Start vil fortsatt ha betydelig kostnader til leie og drift av Sør Arena, sier han.

Start må trolig ut med åtte-ni millioner kroner årlig, dersom man inkluderer fellesutgifter og driftskostnader.

— Vi er selvsagt positive til at kommunen går inn som en trygg og stabil eier.

Ifølge styreleder Magne Kristiansen vil leien på Sør Arena gå indirekte opp med cirka halv million kroner i forhold til 2013. Dette er på grunn av et næringslokale som Start Toppfotball har leid ut til Aker, ikke følger med i avtalen med kommunen. Dette lokalet vil overtas av banken i henhold til avtalen mellom banken og kommunen.

— Samtidig lå det i den opprinnelige avtalen inne at leienivået skulle økes til et høyere nivå fra og med 2015, og avtalen med kommunen er noe lavere enn den ville ha vært langsiktig, skriver Kristiansen i en tekstmelding.

Leieavtalen mellom kommunen og Start er berettiget av at Kristiansand kommune eller et selskap eid av kommunen blir eier av anlegget. Kommunen har forpliktet seg til å by minimum 54 millioner kroner for anlegget. Dersom andre aktører kjøper anlegget, betyr det at Start får igjen minimum 10 millioner kroner av sitt utlån.

PS: Saken blir behandlet av kommunalutvalget 14. januar. Rådmannen har gitt fullmakt til å inngå leieavtalen med IK Start.