— Det er ikke bra at det ble gitt dispensasjoner uten faglig begrunnelse, sier styreleder Camilla Dunsæd i styret ved Sørlandet sykehus.

Fylkesmennene i begge agderfylkene står bak tilsynet som konkluderte med at tilbudet for syke nyfødte er uforsvarlig i Arendal. Som kompromiss mellom ansatte i Arendal og Kristiansand ble det innført unntak fra seks av 16 kvalitetskrav i nasjonal fødeveileder.

Forutsetningen var at alle fødsler hvor dispensasjonene ble brukt, skulle rapporteres og evalueres hvert år.

Kriterie

Det ble foretatt en form for evaluering etter ett år, men fylkeslege Geir Stangeland sier den ikke oppfylte kriteriene for en grundig evaluering.

— Det var mer en vurdering, sier Stangeland.

Fjorårets evaluering ble utsatt til våren i år, blant annet fordi Helse Sør-Øst holder på med en gjennomgang av fødetilbud. Dermed har det gått tre år fra dispensasjonene ble gitt, før en ordentlig evaluering ble gjort.

Styret

— Dette burde vært fremmet som en sak for styret, som kunne tatt stilling til om dispensasjonene skulle fortsette, sier Stangeland.

— Så det betyr at styret har medansvar for at fødeavdelingens tilbud til syke nyfødte er uforsvarlig?

— Ja, sier Stangeland.

Dunsæd er klar over styrets ansvar for å stille de rette spørsmålene for å sikre at driften av sykehuset går etter gjeldende regler og lover.

— Derfor må vi ha en sak til styret for å se om det er begått feil, eller ting vi kan lære av, sier Dunsæd.