Like før klokken 22 kunne assisterende havnedirektør Thomas Granfeldt opplyse til Fædrelandsvennen at de går i gang med et nytt sprengningsforsøk klokken 22.45 onsdag kveld.

Den første sprengningen tidligere i kveld gikk ikke helt etter planen. Krana ble rett og slett stående igjen på kaia.

Om den mislykkede sprengningen har Granfeldt følgende å si:

— Alt har gått etter planen, men stålet er seigere enn forventet, så det er ikke gått helt av, forteller Granfeldt og legger til at det nå regnes på dynamittmengde i forhold til stålmengde og tyngdepunkt som krana står nå.

To av kranas fire bein fikk kraftig medfart under sprengningen, som de røde sirklene viser. Det var likevel ikke nok til å gjøre ende på krana. I underkant av bildet inspiserer AF Decom krana Foto: Richard Nodeland

— Sikkert, men usikkert

— Området er sikkert, men usikkert, sier assisterende havnedirektør, og forklarer:

— Krana tipper ikke sånn som den står nå, men vi har vakthold rundt området og slipper ikke folk inn, sier han.

Flere skuelystne møtte frem for å se sprengninga av krana. De fikk med seg et godt drønn og ei kran som ikke gav tegn til å gi seg. Foto: Richard Nodeland

— Ikke helt som forventet

— Det gikk ikke helt som forventet, nei, sier havnedirektør Halvard Aglen til Fædrelandsvennen, like etter dynamittladningen gikk av og krana fortsatt stod.

Klikk på bildet for å se videoen av den mislykkede sprengningen.

Like før klokken 18.00 i kveld gikk alarmen, men etter et voldsomt smell ble krana fortsatt stående.

mislykka_sprenging.JPG Foto: Richard Nodeland

— Slike ting skjer innimellom, og det er vanskelig å beregne mengden dynamitt på slike presisjonssprengninger, fortsetter Aglen, som så det hele fra sjøen.- Det evalueres nå hva som skal gjøres både med våre folk og de som er ansvarlige for sprengningen, sier Aglen.

Han kan ikke si noe om hva som skjer videre. Han sier det er mulig at det blir videre sprenging i kveld, men ingenting er bestemt foreløpig.

AF Decom: - Ingen kommentar

AF Decom ville ikke kommentere årsaken til at krana ikke falt. Her er noen av de ansatte på vei til befaring av krana fra toppen av Odderøya. Foto: Richard Nodeland

Det er selskapet AF Decom som har jobben med å sprenge den store krana på Silokaia.Jeg kan ikke gi noen kommentarer nå, er det eneste Jarle Bøckman, prosjektleder i AF Decom og ansvarlig for jobben på silokaia, vil si til Fædrelandsvennen.

AF Decom driver med kompliserte sprengningsoppdrag, og eksplosiv demolering av konstruksjoner er en av spesialoppdragene til firmaet.

Politiet fikk flere meldinger

Det smalt godt og politiet fikk en rekke meldinger om sprenging fra områdene Andøya og Fiskå.

— Dette har trolig sammenheng med sprengingen av krana på Silokaia, melder politet på Twitter.