— Vi hadde virkelig håpet at tallene var lavere, men det er de ikke. Det er mye som tyder på at man er for slepphendte med å servere. Det er for mange som får kjøpe, og det var det enighet om i vårt møte med bransjen i dag, sier Kim Henrik Gronert, fagansvarlig for bevilling i Kristiansand kommune.

En fredags- og lørdagskveld i mars gikk skuespillere inn på 21 skjenkesteder i Kristiansand. Ved bardisken begynte de å spille rollen som åpenbart beruset for å skape en situasjon som skal føre til serveringsnekt. Av totalt 51 forsøk ble det servert ved 40 av tilfellene, en andel på 80 prosent.

Kritisk

Claus Oliver Pedersen, leder av Kristiansand hotell- og restauranteierforening, mener undersøkelsen ikke gir et helt realistisk bilde.

— På den ene side er denne undersøkelsen snever da dette er ekstremtilfeller hvor en skuespiller går edru forbi vakten og begynner å spille når han kommer til bardisken. Det kan late til at man forsøker å få bartenderen til å gjøre tabber, sier Pedersen, som også er salgs- og markedssjef ved Bakgården Bar og Restaurant.

— Samtidig synes vi det er interessant å få en tilbakemelding på hvordan situasjonen er. Vi har noen mål vi jobber videre med sammen med kommunen og politiet, sier han

Anonymiserte steder

Slik skildres en av situasjonene i undersøkelsen til Statens institutt for rusmiddelforskning (SIRUS):

Den fulle skuespilleren sjangler mot baren og må holde seg fast i veggen ved siden av baren. Hun bruker veldig lang tid på å få av seg skjerfet. Hver gang hun tror hun har fått det av, snurrer hun det feil vei, og så har hun tatt det på igjen. Hun vekker oppsikt blant de andre gjestene. Bartenderen ser på henne, men går ikke bort til henne. Når hun endelig får av seg skjerfet er håret blitt veldig bustete. Det henger foran ansiktet hennes, uten at hun gjør noen forsøk på å ta det vekk. Hun lener hodet ned mot baren mens hun prøver å se opp. Det ser ut som at tyngdekraften jobber mot henne. Hun snøvler at hun skal ha en øl, bartenderen snur seg bort og smiler oppgitt før hun gir henne en øl.

Utestedene er anonymisert i undersøkelsen, som er betalt av Kristiansand kommune med støtte fra Fylkesmannen.

— Er det etisk forsvarlig å lure bartenderne?

— Vi har diskutert det, men det står for SIRUS sin regning. Bartendernes anonymitet er et viktig poeng her, sier Kim Henrik Gronert.

Nytt regime

2013 gikk kommunen, utelivsbransjen, politiet og Arbeidstilsynet sammen om å innføre prosjektet «Ansvarlig Alkoholhåndtering». Det er slutt på at bevillinger inndras, men pubene og restaurantene har forpliktet seg til å sende ansatte på kurs og drive seriøst.

— Viser denne undersøkelsen baksiden av det snille skjenkeregimet i Kristiansand?

— For det første så er vi ikke «snille» i Kristiansand, vi har riktignok ikke fokus på inndragninger, men vi har aldri hatt mer fokus på bedriftene og personene og hvordan det drives. Det er viktig å si at dette er første gang vi gjør en slik undersøkelse. Vi vet ikke hvordan tallene var før vi endret praksis for to år siden. Vi begynner på 80 prosent, og det er helt på det jevne sammenliknet med andre byer, sier Gronert.

I Trondheim, som har et prikksystem for inndragig av bevilling ved brudd på skjenkeloven, viser en tilsvarende undersøkelse 84 prosent overskjenking.