— Barna synes det er veldig gøy. Vi bruker strendene veldig mye, og alle legger merke til hvis det ikke er rent og pent, sier Øyvind Gausdal.

Gausdal er pedagogisk leder i Kuholmen barnehage, og hadde mandag ansvar for barna. Nesten 60 barn fra liten og stor avdeling, hadde tatt turen ned til stranda i Bertes for å være med å rydde området fri for søppel.

Varaordfører Jørgen Kristiansen hadde med seg belønning til de unge ryddeentusiastene. Foto: Anette Larsen

Belønning for innsatsenTil stede under ryddingen var også Jørgen Kristiansen, varaordfører i Kristiansand kommune. Han var svært imponert over barnas innsats.

— Det er bare positivt. Jeg tror det er viktig å inkludere barna, slik at de forstår viktigheten av å ta vare på naturområdene, sier Kristiansen.

Som takk for innsatsen, delte varaordføreren ut refleks, ballonger, og et kortspill til barnehagebarna. De syntes det var stor stas å få besøk, og var alle ivrige etter å rydde. Varaordføreren underviste også barna om hva de skulle gjøre med søppelet.

— Hva skal vi gjøre? Det skal ikke bli liggende igjen, men kastes i søpla, sa Kristiansen til barna.

Noe av søppelet som ble ryddet i Bertes. Foto: Anette Larsen

Ansvar som forurenserOpplegget skjedde i forbindelse med Strandryddedagen, en nasjonal dugnad hvor flere tusen rydder strendene fri for søppel og rot. I år skjer det lørdag 9. mai. Kristiansand kommune skal være med, og Avfall Sør stiller med gratis søppelsekker. Kristiansen oppfordrer alle til å ta i et tak.

— Vi har sluppet ut farlig plastavfall i sjøen, det sprenges på Odderøya, og det slippes ut avfall fra nikkelverket. Kristiansand kommune har et ansvar som forurenser, og jeg håper alle vil være med å rydde, sier Kristiansen.

På dagen vil Avfall Sør være behjelpelig med å hente avfallet, i tillegg vil det være gratis å tømme søppelet.

Lager kunst av søppel

Det er likevel ikke alle som mener søppel er søppel. Den lokale kunstnergruppen Kunstitusjon ønsker å ta imot søppelet som blir funnet. Seks kunstnere har tatt initiativet til å bruke søppelet for å lage en kunstutstilling. Utstillingen stilles ut i Kristiansand kunsthall i slutten av mai.

Vi har sluppet ut farlig plastavfall i sjøen, det sprenges på Odderøya, og det slippes ut avfall fra nikkelverket.

— Søppel er ikke bare søppel. Det er ressurser, og alt kan brukes om igjen. Samtidig finnes det mye estetisk blant søppelet vi kan finne, sier Marianne Laukvik, daglig leder ved galleriet arteriet i Kristiansand. Sammen med kunstnerne Naysa Andrade, Ylve Thon, Nina Hove Jorann Abusland, Nina Björkendal og Karen Pettersen, hadde de tatt turen ned til Bertes for å se hva barna kunne lage av søppelet som de fant.