— Vi vet at der det er marine avsetninger, det vil si masser sedimentert under sjønivå, ofte innholder kvikkleire som kan medføre rasfare. Mange er heller ikke klar over at det behøver ikke å være skrått terreng for at det skal være rasfare. Størst rasfare har vi ofte på flatt terreng ved utløp mot vassdrag, sier takstmann Rolf Tag i Gjensidige, som jobber med taksering av bygningsskader.

— Jeg har i jobben min sett flere skred. Ofte begynner det som et lite ras ved kanten av et vassdrag, for så å forplante seg som en dominoeffekt innover i skråningen. Dette kommer i forbindelse med kraftig nedbør, slik at kvikkleiren blir tung og vasstrukken. Når massen mangler støtte i vassdragskanten, glir det ut, legger han til.

Endringer skjer fort

— Stabiliteten er som et korthus så det er ikke store omrøringen eller forstyrrelsen som skal til, før leiren går fra fast form til flytende. Det går veldig fort når endringene skjer og det er veldig farlig, noe Rissaraset i 1978 er et bevis på. Alt her startet med et arbeid i vassdragskanten, sier Tag.

— Grunnforholdene på Agder kan variere stort. Et hus kan stå på fast grunn, mens 50 meter lengre nedi veien har man stor skredfare på grunn av leire. Så det er store variasjoner på kort avstand. Ofte har man en relativt stabil tørrskorpe på toppen, men så kan det være ustabil kvikkleire av varierende dybde under før man kommer ned til grunnfjellet, forklarer han.

I Vest-Agder har sjønivået vært opp mot ca 40 meters høyde. Under dette nivået ligger en del ustabil masse fordi landet har hevet seg mye de siste 10.000 åra.

Skal kartlegges

— Det kan være at man tror huset står stabilt, men det kan også være ustabil grunn under. Langs Tofdalselven, Otra, Søgne- og Songdalselva, Lundelva, Mandalselven, Audna, Lygna og Kvina under 40 meters høyde vil det også være naturlig fare for leirskred. Over denne høyden er det derimot jordskred og fjellskred som kan forekomme, sier Tag.

Generelt sett anbefaler Tag alle som skal bygge nye hus om å være sikker på grunnforholdene. Kan huset stå på stabil fjellgrunn, er dette det beste.

— Hos Gjensidige har vi fått en del meldinger gjennom årene om hus som har fått setningsskader på grunn av ustabil grunn. Å utbedre disse er ofte komplisert og ressurskrevende. Mange huseiere vet ikke at grunnen er ustabil. Får du et skred som skader huset, vil naturskadedekningen hjelpe den uheldige huseieren, opplyser Tag.

Regn gir ras

Ifølge nettsiden varsom.no, som drives av Norges vassdrags- og energidirektorat og Meteorologisk institutt, er flere faktorer som kan gi ras eller skred.

— Kraftig eller vedvarende regn, høyt vanninnhold i løsmasser, menneskelige inngrep, steinsprang, stor vannføring og erosjon i elver er elementer som utløser ras og skred, skriver de.

Store deler av Agder har grunnmasser som er over 90 prosent mettet av vann, viser NVEs kart.