Det er spesielt barn på østsiden av byen som til høsten må gå i barnehage på Lund eller i sentrum. I deres egen bydel er det ikke nok plasser til alle.

— Det er komplisert å treffe hundre prosent slik at alle får plass i sin bydel. Vi kjører stramt på kapasitet og godkjenner ikke flere plasser enn det er behov for. Da kan slike utfordringer oppstå, sier Arild Rekve, oppvekstdirektør i Kristiansand.

Skulle alle fått plass i egen bydel, måtte kommunen hatt overskudd av plasser.

— Det skulle vi gjerne hatt, men her spiller økonomien en veldig stor rolle, og vi har rett og slett ikke råd, sier Rekve.

Vil bytte

Kristiansand kommune får hvert år flere hundre søknader fra foreldre som ønsker en annen barnehageplass. I år fikk de 498 slike søknader.

Mange av disse har nå fått ønsket oppfylt, men det er fortsatt 229 som står på venteliste fordi de vil ha en annen plass enn de fikk tildelt. Dette omfatter både de som allerede går i barnehage og de som skal begynne i barnehagen til høsten.

Rådgiver Mariann Stephansen kan konstatere at ingen barn trenger å gå i barnehage på andre enden av byen. Det er derimot barn fra Hånes, Søm og Randesund som må gå i barnehage på Lund eller i sentrum. Foto: Kjetil Reite

Det er likevel ikke bare de med plass i en annen bydel som vil bytte barnehage.— Det er over hundre barnehager i Kristiansand, så selv om de får plass i nærområdet, er det likevel en del som vil ha plass i en annen barnehage fordi det er den de aller helst ønsker, sier Mariann Stephansen, rådgiver i oppvekstsektoren.

Hun kan konstatere at ingen barn må gå på barnehage på andre siden av byen.

La ned

Ifølge oppvekstdirektør Arild Rekve vil de nå vurdere om de må foreslå å etablere flere barnehageplasser på østsiden av byen. Det skjer bare et år etter at Nøtteliten barnehage på Hånes ble nedlagt etter et vedtak i bystyret.

Denne nedleggelsen er en av årsakene til at det er for få plasser på østsiden av byen.

Leder i oppvekststyret, Mette Roth (H), er likevel ikke enig i at det var feil å legge ned barnehagen.

— Det var et forslag fra rådmannen om å legge ned en kommunal barnehage i denne bydelen og det skjedde siden prognosene viste at det var overkapasitet. Nå er vi inne i en periode med få plasser i dette området. Dette vil variere, sier Mette Roth.

Hun sier det kan bli aktuelt å opprette nye barnehageplasser i bydelen, men legger også til at man må akseptere at noen ikke får gå i barnehage i sitt nærområde.

— Reglene er slik at man han krav på plass, men det står ingenting om at man skal ha plass i nærmiljøet. Behovet kan variere fra år til år og oppvekstsektoren prøver etter beste evne å la barna få gå i barnehage i sin egen bydel.

Forhastet

Oppvekstpolitiker Eva Kvelland (V) mener problemene med å skaffe barnehageplasser øst for byen viser at flertallet i bystyret forhastet seg da de i 2012 vedtok å legge ned Nøtteliten.

— Om det var galt å legge ned Nøtteliten eller ikke er for tidlig å si, men det er klart at det ikke burde skjedd ved et enkeltvedtak men som følge en helhetlig plan. Barnehageplasser må ikke bli en salderingspost på budsjettet, det må være en langsiktig planlegging.