— Dette er egentlig en regel som bare vil få folk til å kjøpe større båt. Selv er båten min akkurat over åtte meter så et påbud om bruk av flytevest vil ikke slå inn for mitt vedkommende, sier Knut Nilsen.

Han var innom Fiskebrygga med sønnen Lukas Nilsen (7) for å spise pizza og drikke brus fredag ettermiddag.

Kunstig

— Jeg er absolutt for redningsvest når ungene sitter foran i baugen, men når de er nede i båten føler jeg det trygt, legger han til.

— Jeg liker å hive av meg T-skjorta når jeg er på sjøen. Hvis jeg må ha på meg redningsvest faller noe av vitsen bort. Dette med å være rollemodell blir litt kunstig. Jeg synes det er viktig at det er redningsvest tilgjengelig, det må holde, er familiefarens mening.

— Det er annerledes med alkohol. Er du ikke i stand til å kjøre bil er du ikke i stand til å kjøre båt heller, påpeker han.

Gjennomslag

– Det er ikke hver dag SV danner flertallet, men vi er veldig glad for å få gjennomslag for denne saken, sier SVs stortingsrepresentant Torgeir Knag Fylkesnes til NTB.

Da SV torsdag kunngjorde at de ikke vil støtte Arbeiderpartiets forslag om et generelt påbud om flytevest i fritidsbåter opp til åtte meter, lanserte partiet to alternative forslag. Etter at de folkevalgte med ørsmå marginer stemte ned Aps forslag fredag, ble SVs flytevestkupp et faktum:

SV ba regjeringen fremme et forslag som påbyr bruk av redningsvest i fritidsbåter med barn om bord, noe som umiddelbart ble omfavnet av regjeringspartiene Høyre og Frp. Under voteringen fredag stemte også KrF for, i tillegg til tre av Venstres representanter.

SVs første forslag gikk dermed gjennom med 62 mot 42 stemmer.

Sikkerhetspakke

SV fikk også gjennomslag for forslaget om å be regjeringen bredt utrede tiltak for å bedre sikkerheten til sjøs.

– Regjeringen må før jul komme tilbake med en stor sikkerhet til sjøs-pakke som tar innover seg alle forhold som Sjøfartsdirektoratet har bedt politikerne vurdere, sier Fylkesnes.

Blant annet må regjeringen vurdere å senke promillegrensen til 0,2 for førere av fritidsbåter under 15 meter, i tillegg til obligatoriske kurs for skippere på raske båter.

Redningsselskapet skuffet

Redningsselskapet deltok i arbeidsgruppen til Sjøfartsdirektoratet som i april 2012 konkluderte med at det bør innføres påbud om bruk av flyteutstyr i åpne fritidsbåter i fart.

– Jeg er skuffet over at forslaget som var tuftet på Sjøfartsdirektoratets rapport ikke ble vedtatt. Jeg synes Aps forslag var mer velbegrunnet og treffer bedre det segmentet som ikke bruker vest, det vil si voksne menn, sier informasjonsleder Frode Pedersen i Redningsselskapet.

– Samtidig kom det et vestpåbud i dag. Det har vært en fantastisk god debatt å følge, og jeg synes politikerne drøftet saken på en god måte, sier Pedersen til NTB.

Roser SV

Arbeiderpartiets Else-May Botten sto bak forslaget som hun visste kom til å bli nedstemt da hun gikk på jobb fredag. Imidlertid hadde hun regnet med gjennomslag for Senterpartiets forslag om å be regjeringen utrede påbud om bruk av flyteutstyr før jul.

– Vi var i flyt med hensyn til å finne en løsning, og ut ifra debatten i salen var vi sikker på vi hadde flertall her, sier Botten til NTB.

Forslaget falt med to stemmer, noe som skapte stor forvirring. Ifølge Botten skyldes overraskelsen en feil i innpiskersystemet, det vil si ordningen som sørger for at partiene har riktig antall representanter til stede i stortingssalen under avstemningene.

– På det grunnlaget vurderer vi å få denne saken fremmet igjen over helgen, sier Botten.

Mangler tidsramme

Botten er samtidig kritisk til at SVs forslag ikke inneholder en tidsramme for påbud om flytevest til barn, og at forslaget om sjøsikkerhet ikke nevner flyteutstyr med et ord.

– Det er menn over 40 som stort sett dør på sjøen, og da bør de også være inkludert i vurderingen uansett om de har med barn i båten eller ikke, sier Botten, som tilføyer at hun er kjempeglad for at sjøfartssikkerhet er satt på dagsordenen.

Arbeiderpartiets generelle påbud om bruk av flytevest manglet bare støtte fra mangeårig regjeringskamerat SV for å bli vedtatt, og en lovendring kunne ha trådt i kraft allerede 1. juli. Forslaget om å påby at vesten er på i båter med barn, blir neppe en realitet før neste sommer.

Ingen av forslagene er ennå vedtatt av Stortinget. Regjeringen ble fredag anmodet om å fremme konkrete lovendringsforslag, men det er ikke satt noen tidsfrist for dette.