Her satt Rannveig Arnadottir fastklemt etter kollisjonen. Foto: Privat
Ulykken skjedde på den rette og oversiktlige E 39-strekningen mellom Runaskaret og Vikeså i Bjerkreim. Foto: Elling Svela

Hun hadde kjørt broren og stefaren til Stavanger lufthavn Sola, og var på vei sørover til Lyngdal da ulykken skjedde 15. oktober i fjor.

— Alt skjedde så veldig fort. Jeg kjørte bak en annen bil, og plutselig kom en møtende bil inn mellom meg og den andre bilen og krasjet rett i fronten på min bil, forteller Rannveig Arnadottir til Fædrelandsvennen.

— Det første jeg tenkte var at «dette skjer ikke», sier 21-åringen.

Fersk sjåfør

I den møtende bilen satt en 18 år gammel mann. Han hadde hatt førerkortet i åtte måneder før ulykken, som skjedde på en rett og oversiktlig strekning på Storrsheia, like nord for Vikeså i Bjerkreim.

Rannveig Arnadottir måtte opereres to ganger i beinet, og var innlagt på sykehuset i ti dager etter ulykken. Foto: Privat

Nå er mannen dømt i Dalane tingrett. Han må betale 12.000 kroner i bot. — Jeg så bilen før kollisjonen, men det skjedde så fort at det ikke var noe jeg kunne gjøre, sier Arnadottir.

Andre personer hadde lagt merke til den unge føreren flere mil lenger sør. Først lå han rett bak en bil, senere vinglet han frem og tilbake i veibanen og var flere ganger over den gule stripen.

To operasjoner

Vitnene trodde mannen var ruset eller var i ferd med å sovne. Men de rakk ikke å ringe politiet før 18-åringen kjørte rett inn i Arnadottirs bil.

Hun satt fastklemt før andre bilister kom stormende til.

— Jeg husker fortsatt lukten. Og det brant i ansiktet og på armen min siden jeg fikk glasskår på meg. Noen menn kom til, og jeg spurte om de kunne kutte setebeltet fordi jeg ikke klarte å puste. Jeg prøvde å komme løs, men to menn måtte inn i baksetet og knekke det bakover, forteller Arnadottir, som etter hvert ble brakt til Stavanger universitetssjukehus med ambulanse.

Der ble det konstatert beinbrudd og skader i lungene. Hun måtte opereres to ganger i beinet, og var innlagt på sykehuset i ti dager. — Det var de mest smertefulle ti dagene i mitt liv, sier 21-åringen.

Etter ulykken har lyngdølen følt seg utrygg i trafikken, spesielt på E 39. - I starten var jeg veldig redd, men nå går det bedre. Fortsatt er jeg nok veldig irriterende å ha som passasjer. Ikke på grunn av at jeg ikke stoler på dem, men jeg stoler ikke lenger på førere i andre biler, sier hun.

Uoppmerksom

Verken politiet eller tingretten har klart å finne en klar årsak til at ulykken skjedde, annet enn at 18-åringen fra Stavanger var uoppmerksom og havnet utfor høyre asfaltkant før han skar tvers over veien.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Ulykken skjedde på den rette og oversiktlige E 39-strekningen mellom Runaskaret og Vikeså i Bjerkreim. Foto: Elling Svela

Det var sol, tørr vei og god sikt på den rette strekningen. 18-åringen var ikke trøtt, og var heller ikke påvirket av rusmidler eller medisiner. Han skal ikke ha kjørt fortere enn fartsgrensen på 80 kilometer i timen. Og bilen hadde han hentet samme dag på verksted, hvor bremseklossene og bremseskivene var reparert.

Selv mente 18-åringen i retten at han ikke kunne bebreides for ulykken. Han sa at bilen først havnet utfor på høyre side av veien som følge av et uventet rykk i rattet.

Det trodde ikke retten på, særlig etter å ha hørt vitners beskrivelse av kjøringen hans.

Ikke oppreisning

Han ble derfor dømt for uaktsom kjøring. I tillegg til boten, mister 18-åringen førerkortet i ni måneder og må betale saksomkostninger på 2000 kroner.

Her satt Rannveig Arnadottir fastklemt etter kollisjonen. Foto: Privat

«Retten legger til grunn at en alminnelig aktsom bilfører klarer å holde oppmerksomheten fokusert fremover i kjøreretningen, slik at han holder seg i sin egen kjørebane på en rett og oversiktlig veistrekning», heter det i dommen fra Dalane tingrett.Mannen ble imidlertid ikke dømt til å betale oppreisningserstatning til Arnadottir, siden retten ikke har grunnlag for å si at han utvist grov uaktsomhet.

— Det er ikke det at jeg prøver å ta penger fra andre, men jeg tror ikke noen vil gå gjennom så mye smerte og tidsbruk uten å få noe for det. Spesielt ikke når det ikke er deres feil, kommenterer 21-åringen, som det siste året har gått glipp av mye undervisning på Lista videregående skole, hvor hun er elev.

— Jeg er heldig som har lærere som hjelper meg. Jeg prøver å gjøre det beste ut av dette, og er takknemlig overfor familie og min kjæreste som står fjellstøtt ved min side, sier hun.