Vetle Brunvatne (t.h.) sammen med Friidrettsforbundets sportssjef Ronny Nilsen før helgas lag-EM i Tallinn. Foto: Thore-Erik Thoresen

— Det er et mål å komme på nivå med Thorkildsen. Å få kaste i konkurranser mot han, ikke bare i NM, men om han holder seg i idretten lenge nok til at vi kunne kastet mot hverandre i et EM for eksempel, sier Brunvatne.

- Når kan det skje?

— Fortsetter han som på det nivået han er nå, så skjer det nå. Men jeg håper han finner tilbake og kaster langt, så skjer det når det skjer, sier han og smiler.

19-åringen er et av landets største spydtalenter og var forrige helg Norges representant i spyd i stedet for Andreas Thorkildsen under lag-EM i Tallinn. Der klinte han til med ny personlig rekord på 72,57 meter. Det er 13 cm kortere enn det Thorkildsen kastet på Bislett.

— Det var et godt kast. Men jeg har fortsatt mye å gå på, sier han, og fortsetter:

— Det er først til høsten jeg skal være i toppform.

Stor fremgang

Søgnegutten har denne sesongen hatt en enorm utvikling. Hans personlige rekord fra forrige sesong var 65,76 meter, mens han denne sesongen også har kastet 69,11 meter i et stevne på Bislett.

— Jeg skulle kastet 72 meter i fjor, men spydkast er ekstremt vanskelig. Det er mye som skal klaffe for at man skal kaste langt, sier Brunvatne.

Unggutten presiserer at det er små detaljer som avgjør hvor langt man kaster i spyd, og foran denne sesongen har han jobbet mye med teknikken.

— Jeg har trent godt og fokusert mer på teknikk enn det jeg gjorde i fjor - da fokuserte jeg mye på styrke. Vi fant ut at jeg skulle vedlikeholde styrken i år og utvikle teknikken, samtidig som jeg har utviklet hurtigheten og spensten, sier Brunvatne, som har troa på at han har flere meter inne denne sesongen.

— 74-75 meter kan være reelt har folk sagt. Men jeg velger ikke å tenke mye på det for da blir det mye mas på å kaste langt. Det nytter ikke med å stresse etter å kaste langt, da ender det bare kort, sier 19-åringen.

Brunvatne er med i landslagets rekruttgruppe i spyd og er sammen med Thorkildsen og to andre de eneste norske spydkasterne som har kastet over 70 meter denne sesongen. Men unggutten vil kaste enda lenger og drømmer om en gang å delta i OL.

— Jeg har et mål om å kaste over 80 meter, men jeg har ikke noe tidsperspektiv på det. Jeg tar ett år av gangen, men det er klart jeg drømmer om det, sier han.

Roses

Trener Egil Thune er fornøyd med Brunvatnes utvikling.

— Han har jobbet lenge og målbevisst for resultatene. Vetle er tålmodig, interessert i å lære, reflektert og god til å tilegne seg kunnskap, skryter treneren, som er sikker på at han har et spydtalent som kan nå verdenstoppen.

— Han er 19 år og kan nå så langt han vil. Motivasjonen avgjør. Har han den er jeg sikker på at han blir en av de fremste spydkasterne internasjonalt på sikt, sier Thune.

Sportssjef i Norges friidrettsforbund og to ganger NM-mester i spyd, Ronny Nilsen roser Søgnegutten.

— Vetle er en spennende utøver med en fin utvikling. Han leverte varene i Tallinn og har fremtiden foran seg. Han kan godt bli en 80 meters-kaster.