— Det er fantastisk. Det er ikke ofte at denne skuta deltar på seilskuteseilas, så dette er veldig hyggelig, sier Bjarne Ugland, prosjektleder i The Tall Ships’ Races Kristiansand.

Russiske «Sedov» kan skilte med tittelen «verdens største operative seilskute» i Guinness rekordbok. Seilbåten har fire master og er en del av den russiske marinen.

Over 70 skuter

Arrangørene av seilskuteseilaset The Tall Ships’ Races har i flere år forsøkt å få den kjente seilbåten til Kristiansand.

Skuta måler 122 meter med baugspryd. Skroget er bygget i stål, og maksimum høyde på mast over dekk er 58 meter. Foto: Sail Training International

— Vi har gjort mye for å få tak i denne skuta. Først og fremst har ordføreren stått på i kontakten sin med de forskjellige ambassadene, det tror jeg bærer frukter nå, sier Ugland.I alt er det over 70 skuter som deltar på årets seilregatta. Fra 25. til 28. juli skal skutene ligge til kai i Kristiansand.

— Det vil komme seilskuter fra store deler av verden. 30 av dem er de største av de gamle seilskutene som finnes. I tillegg til «Sedov», kommer også de to nest største skutene i Russland, «Kruzenshtern» og «Mir». Ellers kommer det skuter fra Europa, Australia, Brasil og Ecuador. Vi jobber også med å få en seilskute fra India til å komme, sier Ugland.

Forventer publikumsrekord

- Er det plass til alle i havna?

— Det må det bli. Vi må utvide og utnytte kaianlegget så mye vi kan. I 2010 var deler av Silokaia en byggeplass i forbindelse med Kilden, men denne gangen kan vi bruke dette arealet også.

The Tall Ships’ Races ble arrangert for første gang i Kristiansand for fem år siden. Ifølge arrangørene trakk arrangementet 400.000 mennesker, i år sikter de enda høyere.— Nå som vi har klart å få langt flere skuter så regner jeg med at det vil bli flere folk også. Det er målet. Vi skal i store trekk følge det samme programmet som sist, og vi legger opp til en familiefest med program for barn, ungdom og voksne, sier Ugland.