— Det har kanskje noe med at vi føler mer press på bortebane. Jeg vet egentlig ikke. Jeg har ikke noe godt svar, sier Matthias Vilhjalmsson.

Islendingen måtte sammen med lagkameratene sette seg på flyet hjem til Sørlandet, nok en gang uten tre poeng med seg hjem i kofferten. Søndag vant Tromsø 2-1 over Start, og de gulsorte tar nå sommerferie på niendeplass.

På åtte forsøk har det blitt kun én seier. Kun tre eliteserielag har vært svakere enn Start på bortebane hittil denne sesongen. I Haugesund 30. mai vant Mjeldes gutter 2-0. Men noe bortekompleks har ikke Start-trener Mons Ivar Mjelde noe tro på.

- Tilfeldig

— Vi har vært veldig nære. LSK utlignet tre minutter på overtid mot oss, og vi har tatt en god del poeng. Vi har gjort flere gode kamper, og tatt mye uavgjort på bortekamper, sier Mjelde.

Robert Sandnes satte ballen i eget mål, og til slutt var det Gjermund Åsen og Tromsø som kunne juble for seier i ishavsbyen søndag. Foto: Bertinussen, Rune Stoltz

Bortetabellen viser at Start med sine seks poeng kun har Tromsø, Sandefjord og Mjøndalen bak seg. Etter ferien venter tøffe bortekamper mot lag som Aalesund, Bodø/Glimt og et høyflyvende Strømsgodset.Årets bortetabell står i kontrast til fjoråret, hvor guttene fra Kristiansand tok like mange seiere borte som hjemme.

— Det er nok litt tilfeldig. Vi har flere uavgjort, og kunne med litt andre marginer vunnet flere kamper borte, sier Mjelde.

- Ingen ny medisin

Å plukke poeng borte fra Sparebanken Sør Arena kan bli en viktig faktor for å holde seg unna nedrykkssumpa, som rykket nærmere etter tapet mot Tromsø søndag.

Kampen mot Steinar Nilsens gutter ble en gigantisk nedtur etter at serietoer Stabæk hadde blitt nedsablet bare en uke før. Nå må Mjelde og Start bruke ferien godt foran en viktig høstsesong.

— Det er ikke noen ny medisin som må til. Mot Tromsø ble vi litt med på deres spill, men vi må finne tilbake til vårt spill, sier Mjelde.

Nå venter en liten ferie før Viking kommer til Kristiansand neste helg. En ferie som kan bli veldig spennende for Starts supportere.

Matthias Vilhjalmsson reiser til Island, hvor det er ventet at han tar en avgjørelse om sin framtid innen et par dager. Start har godtatt et bud fra russiske Ufa, og det er nå opp til islendingen selv om han ønsker å reise.

- Forventer ikke å miste noen

Samtidig er også Kristoffer Ajer et brennhett salgsobjekt. 17-åringen bekrefter overfor Fædrelandsvennen at det har vært noen tilbud fra andre klubber, og selv om han ikke ønsker å kommentere hvilke klubber det er snakk om, sier han at det gjelder klubber fra de største ligaene.

— Jeg forventer ikke å miste noen. Vi vet at Matthias kan forsvinne, og om spilleren ønsker det skal vi være behjelpelige. Samtidig har vi mistet veldig mange spillere tidligere, så det er jo egentlig naturstridig det vil holder på med, sier Mjelde, og sikter til at Start, tross den svake borteformen, enn så lenge holder seg unna den tetteste nedrykksstriden.

Samtidig er han klar på at Vilhjalmsson må erstattes om han forsvinner i sommer.

— Når vi mister toppscoreren vår, har vi ikke nok kvalitet til å erstatte han med spillere fra egen stall. Det er mange unge spillere, med lite erfaring fra eliteserien, sier Mjelde.