KRISTIANSAND/VENNESLA/MANDAL: — Dette er to saker der brå vannstandsendringer fikk konsekvenser for laksebestanden med den følge at et stort antall fiskeunger strandet og døde. Vi ser alvorlig på dette, sier Øyvind Leirset, seksjonssjef for NVEs miljøtilsyn, i en pressemelding torsdag.

Norges Vassdrags- og energidirektorat har ilagt Agder Energi og Otteraaens Brugseierforening en bot på henholdsvis 700.000 og 400.000 kroner.

Det var i juni i fjor at vannføringa ble senket dramatisk i løpet av kort tid både i Mandalselva og i Otra. To ulike hendelser i to ulike elver på samme dag, førte til at store mengder smolt, yngel og smålaks ble liggende igjen på den tørrlagte elvebunnen.

Den momentane vannstandsreduksjonen førte i begge vassdrag til tørrlegging av store areal på lakseførende strekning.

Betydelige mengder yngel av laks ble fanget på grunne områder og strandet, skriver NVE i pressemeldingen.

-Overtredelsesgebyr gis ved kun grove overtredelser og er en streng reaksjon. NVE har siden 2010 gitt 14 overtredelsesgebyr for bygging og drift av vannkraftanlegg. Ved fastsetting av gebyret tas det blant annet hensyn til grovheten i overtredelsen, skadevirkning, økonomisk gevinst og selskapets økonomi, sier seksjonssjef Øyvind Leirset.

Overtrampet fikk laksefiskere i Kristiansand, Vennesla og Mandal-distriktet til å rase.