— Skal vi lykkes med å få fengsel til Agder, må vi stå sammen som landsdel. Vi må fronte et felles budskap, og så får faglige vurderinger ligge til grunn for hvor det skal plasseres. Vi må ikke prate om vårt eget lokaliseringsalternativ nå.

Det sa Vest-Agders fylkesordfører Terje Damman (H) da Sørlandstinget mandag for første gang var samlet i Oslo. Politikerne fra Froland, Evje, Lillesand, Vennesla, Mandal og Lister - som alle ønsker fengsel i sine kommuner - sa seg enige i å sette Sørlandet først, og rette fullt trykk inn mot regjeringen.

— Det vil bli en drabelig kamp om å få fengsel til landsdelen. Folk står i kø landet rundt, og vi må virkelig forene krefter på vegne av Agder, sa stortingsrepresentant Hans Fredrik Grøvan (KrF).

— Vi vet det blir vanskelig å få fengselet til vår landsdel. Halvparten av dem som står i soningskø bor på Østlandet, sa Lillesands ordfører Arne Thomassen (H), og appellerte til samhold.

Blir årlig Oslo-møte

En stormønstring av sørlandspolitikere i hovedstaden er ikke daglig kost. Mandag var de alle stuet inn på Høyres grupperom på Stortinget, og Aust-Agders fylkesordfører Bjørgulv S. Lund er klar på hvorfor de samles i Oslo:

Sørlandstinget - 8.jpg Foto: Tone Sandberg

— Fordi alle andre er her. Vi erkjenner at det er her beslutningene fattes, og det er her vi kan få kontaktpunkter i saker som angår Sørlandet, sier han til Fædrelandsvennen.Derfor vil Sørlandstinget nå ha en årlig mønstring i Oslo, kombinert med møter hos ulike beslutningstakere.

En av sakene som står høyest på dagsorden akkurat nå er plassering av et nytt fengsel, og stortingsrepresentant Åse Michaelsen (Frp) kritiserte de enkeltkommuner som hver for seg reiser inn til Justisdepartementet for å mele sin egen kake:

— Det er ikke heldig dersom det oppleves at det er splid mellom kommunene, sa hun.

Felles fengselsmøte

Varaordfører Ove Gundersen (KrF) fra Froland, som har avtalt møte med departementet i august, tok øyeblikkelig ballen og inviterte de fem andre kommunene med på møtet.— Prioritet nummer én må være felles innspill og utspill, sa han.

— Ingen av oss som har proklamert vårt kandidatur opplever at det har vært noen splid, poengterte Mandals ordfører Tore Askildsen (KrF) som allerede har vært på frierferd i departementet.

Det samme har Venneslas Torhild Bransdal (KrF), men de ga begge uttrykk for at lokalisering til Sørlandet må være hovedprioriteten nå.

— Det er likevel veldig viktig at vi har synliggjort at Sørlandet har mange gode alternativer, sier de to til Fædrelandsvennen.

Rødgrønt løfte

Den rødgrønne regjeringen lovet fengsel til Agder like før den gikk av, og stortingsrepresentant Odd Omdahl opplyste at han og Arbeiderpartiet allerede 5. juni legger fram et forslag i Stortinget om plassering av nytt fengsel.

— Jeg håper vi får slått fast allerede da at det skal komme et nytt fengsel til Sørlandet, sa han.

Frps Åse Michaelsen, som i opposisjon var krystallklar i sitt krav om nytt fengsel til Agder, forklarer hvorfor hun ikke vil stemme for:

— De blåblå ønsker en helt ny politikk, og vil se denne saken i sammenheng med lensmannsreformen, kommunereformen, asylpolitikken, utsendelse av utenlandske kriminelle og andre ting som har betydning for saken, sier hun til Fædrelandsvennen.

Den politiske ledelsen i Justisdepartementet hadde ikke anledning til å stille på Sørlandstinget i går, blant annet på grunn av 200-års-markeringen for grunnlovsjubileet.

— Men vi på Sørlandsbenken gjør det vi kan for å snakke landsdelens sak inn mot regjeringen, forsikret Åse Michaelsen.