— Det lukter pyton deluxe. Helt grusomt. Og i ukesvis har lukten slått inn med vinden over Lund også, sier Svein Ryen, som er ute og lufter hunden.

Svein Ryen går ofte tur på Tangen. Han sier lukten er "pyton deluxe" og at den kjennes for godt på Kuholmen, hvor han bor. Foto: Torstein Øen

Hunden trives, det gjør ikke Ryen. Stanken river i nesa når vi treffer ham på Tangen lørdag ettermiddag. Den kan forklares som en blanding av kloakk og gammel søppel.

"Lortetangen"

Lukten kommer fra gropa som graves i forbindelse med etableringen av de 31 leilighetene i Tangen Ytterst. Den ene leiligheten har allerede satt prisrekord, den gikk for 20 millioner kroner. Tangen Ytterst skal stå ferdig i 2015, deretter kommer flere byggetrinn.

Prosjektleder Ole Lossius mener det er fra vannet lukten kommer nå. Grunnvann pumpes ut av tomta på Tangen og inn i et filterbasseng, før det renner ned igjen i grunnen utenfor tomtegropa.. Foto: Torstein Øen

Hele Tangen var søppelplass for Kristiansand fra før krigen til inn på 60-tallet. Da het den "Lortetangen". Her ble alt kastet, til og med dyrekadavre. By-befolkningens etterlatenskaper ble tømt i elva der NRK-bygget nå ligger.

— Det oppstår gass, omtrent som når man graver i ei gammel myr. Det lukter med en gang, men så stopper det, forsikret prosjektleder Ole Lossius fra arbeidsfellesskapet BRG/Kruse Smith i Fædrelandsvennen før jul.

Ikke helt sånn oppleves situasjonen for de vi snakket med.

— Jeg bor på Kuholmen. Der oppe har mange vært skikkelig plaget den siste tiden, sier Ryen

Vi treffer flere beboere. De vil helst ikke snakke om luktplagen. En sier han bor i området og ikke vil ha så mye styr. Men han undrer seg over at kommunen ikke har kommet med flere krav mot utbygger. Flere tipsere har kontaktet avisen og fortalt om ekstrem stank innover Lund. Noen opplyser at de må lukke soveromsvinduet om natten, så uutholdelig har lukten vært de siste ukene.

Kommer fra grunnvann

— Lukter det fremdeles ja, sier prosjektleder Ole Lossius når vi ringer. Han mener det vil bli merkbart bedre om få dager.

Når det graves ytterst på Tangen, kommer stanken. Vinden fører den inn over de mange hundre leilighetene lenger inne på Tangen og over på Hamreheia og Kuholmen. Foto: Torstein Øen

— I byggegropa har vi gravd vekk 14.000 kubikkmeter gammelt søppel og kjørt det til Støleheia. Da kommer lukt fra frigjort metan og co2. Akkurat nå holder vi på med å pumpe vann ut av byggegropa. Det er dette grunnvannet som lukter noe mer enn jeg forventet. Vannet sender vi over i et filtreringsbasseng før det renner ut i grunnen igjen, utenfor tomta. For tiden står pumpene dypt. Etter hvert som vi forserer arbeidet, flyttes vannivået og pumpene oppover i grunnen, og da blir lukten mindre, forklarer han.

Nylig ble det lagt en halv meter med grov pukkstein i tomten, og det skal ha forbedret situasjonen vesentlig. Når fundamentene er ferdig støpt, mener Lossius at området blir helt luktfritt.

Noen klager

— Vi har hatt lukt også ved de andre utbyggingene. Det ordner seg når grunnen får ligge stille igjen, sier Lossius. Han sier alt arbeid er godkjent og klarert med miljømyndighetene og Kristiansand kommune.

— Har dere fått klager?

— Noen har reagert, men ikke mange, sier Lossius.

- Veldig ubehagelig

Styreleder i sameiet Bystranda Park, Jan Pedersen, sier beboerne har hatt kontakt både med kommunen og utbygger om luktproblemene, som begynte før jul.

— Vi har fått beskjed om at dette kun skulle vare to-tre uker, til ting ble ferdig gravd og dekket til. Vi får håpe det er riktig. Vi har avfunnet oss med det. Uansett kan ikke dette fortsette lenge. Lukten er veldig ubehagelig når det blåser pålandsvind, sier han.

Pedersen regner med at ting ordner seg. Han sier folk ikke vil kjøpe eller bo i Tangen Ytterst hvis ikke lukten forsvinner. Derfor er han nokså sikker på at alt blir greit.

— Det har ikke vært tilsvarende lukt med de andre utbyggingene, mener jeg. I dag kan man dekke til store søppelfyllinger og bli kvitt luktproblemer. Det må ordne seg dette også, sier han på vegne av beboerne.