— Pårørende opplever avføringen som dypt krenkende. Vi har stadig fått henvendelser fra besøkende som opplever at hundene har gjort fra seg rett foran gravsteinene. Mange synes det er sårende, forteller kirkeverge Øystein Ramstad.

Onsdag kveld gikk Mandal kirkelige fellesråd til det skritt å vedta å forby lufting av hunder på kirkegården. Kirkegården ved Mandal kirke ligger i bydelen Øvrebyen med få andre steder å gå turer med hunder enn

Dette er et helt vanlig syn i kirkegården i Mandal der hundene har gjort fra seg rett foran gravsteinene. Det oppleves krenkende av pårørende til den avdøde. Foto: Øystein Ramstad

akkurat her.

Av den grunn har det vært svært populært å gå her med dyrene.

Få ødelegger

— De aller fleste har vært flinke til å plukke opp etter hundene. Men så er det de få som ødelegger. De som tar lett på en slik type forurensing og ikke ryddet etter seg, sier Ramstad.

Han forteller om pårørende som steller gravene og som ikke oppdager avføringen før hendene er fulle av det.

Også de ansatte plages. De tråkker gjerne i lorten og får det på seg. Det har Ramstad selv gjort og dratt med seg uhumskheter i bilen.

— Man må rett og slett passe seg for hvor man går, sier han.

Henger opp skilt

Nå er det derimot slutt, i alle fall formelt. Skilt skal henges opp ved kirkegården.

— Så får vi se om hundeeierne respekterer forbudet. De vi ser her vil vi jo snakke med og be pent om å gå et annet sted, sier Ramstad.