— For meg er det å gå tilbake til politikken absolutt langsiktig. Målet må være gjenvalg om fire år, sier en offensiv Harald Furre til Fædrelandsvennen.

Da 99,7 prosent av stemmene var talt opp klokka 22.40 hadde Ap oppnådd 28,2 prosent, Høyre 23,7, KrF 16,0 og Frp 7,9 prosent.

Marginene er mindre enn de borgerlige setter pris på. Før fintellingen har dagens koalisjon, som omfatter Høyre, KrF, Frp og Pp, 27 av 53 mandater i bystyret. Inkludert Venstres to er flertallet trygt.

— Jeg er rimelig happy, absolutt. Høyre i Kristiansand følger den nasjonale trenden og mister ett mandat, men det ser ut til å bli ikke-sosialistisk flertall, konstaterer Furre.

Gruppeleder under Wallevik

Påtroppende ordfører har atskillig lengre fartstid i politikken enn avtroppende partifelle Arvid Grundekjøn.

Bjørg Wallevik, ordfører fra 1991 til 2003, tok over etter Paul Otto Johnsen (1978-91). I hennes to første perioder var Furre gruppeleder, han var kun 28 år gammel da han ble valgt.

I de fleste jobber trenger man litt tid på å komme inn i rollen.

— Når jeg har stått på valgstand får Arvid mye skryt for stø, god styring med budsjettdisiplin i Kristiansand. Vi tilhører samme parti, men har litt ulik stil. Jeg kommer nok ikke til å gå med flosshatt, bedyrer 51-åringen.

- Du blir ingen borgermester?

— Nei, jeg føler det ordet er litt feilfarget i Kristiansand, det vil jeg ikke bruke.

Mellom Wallevik og Grundekjøn ble det to korte opphold i stolen for Jan Oddvar Skisland (2003-07) og Per Sigurd Sørensen (2007-11).

På valgdagen kalte Furre det «klokt» å se minst to perioder framover.

Den nye ordføreren flankert av gruppeleder Stian Storbukås (Frp, t.v.) og varaordfører Jørgen Kristiansen (KrF) da en krets med lystige resultater ble presentert på storskjermen i rådhuset. Foto: Kjartan Bjelland

— I de fleste jobber trenger man litt tid på å komme inn i rollen. Man skal sette i gang og fullføre prosjekter, etablere relasjoner både lokalt og nasjonalt, og danne et nettverk det blir resultater av, poengterer mannen som tiltrer i bystyret 14. oktober.

Jobb nummer én

- Hva blir største utfordring kommende periode?

— Sak nummer én blir kommunereformen, å få en god prosess med nabokommunene. Allerede i første bystyremøte skal vi sette ned et forhandlingsutvalg bestående av ordfører, varaordfører og opposisjonsleder, som skal komme med konkrete forslag - for eksempel hvilke funksjoner som skal ligge i kommunedelsutvalgene, svarer Harald Furre.

Valgnatten forhandles det på borgerlig side mellom partiene Høyre, KrF, Frp, Pensjonistpartiet og Venstre. Her avklares det hvem som får de fremste vervene. Det ligger i kortene at KrF får varaordføreren, mens Frp tilbys ledervervet i ett av hovedutvalgene — helse- og sosialstyret, oppvekststyret, byutviklingsstyret eller kulturstyret.

I inneværende periode ble største opposisjonsparti avspist med lederen for havnestyret. Denne gang går man tilbake til tradisjonen - Ap er garantert et hovedutvalg.

Sanner på middag

Sist fredag var Bjørg Wallevik og andre Høyre-folk på middag hjemme hos Harald Furre på Møvig sammen med statsråd Jan Tore Sanner, kamerat fra Unge Høyre-tiden som var på visitt i fylket.

Harald Furre på stand i Markens under valgkampen sammen med Bjørg Wallevik, ordfører fra 1991 til 2003. Foto: Heida Gudmundsdottir

— Bjørg og jeg tenker mye likt; det handler om å være modig og tenke stort. Hun var en forkjemper for å bruke penger når det trengtes, det være seg om Kvadraturen eller Strandpromenaden skulle rustes opp. Uten Bjørg hadde det ikke blitt noen quartfestival. Hun preget byen på 90-tallet, det ville hun ikke klart om hun ga seg etter fire år, mener Furre. - Vil Bjørg fortsatt være en slags mentor for deg?

— Ja da. Hun lover at hun ikke skal blande seg inn, men det kommer hun ikke til å klare, humrer han.

Først feiring, så drøftinger

Selv om valgteknisk samarbeid avklares og politiske posisjoner fordeles valgnatten, blir den politiske plattformen først meislet ut fra neste uke en gang - ifølge Harald Furre.

Alle må få gjennomslag for saker som er viktige for dem.

— Jeg har tatt sjansen på å bestille langhelg med kona i München fra fredag morgen. Tilfeldigvis er det oktoberfest der nede da, så det blir rett og slett fest. Men vi trenger ikke forhaste oss for mye, vi har tiden fram til 14. oktober, når det nye bystyret konstitueres, påpeker den påtroppende ordføreren overfor Fædrelandsvennen.

Den virkelige striden innad i borgerlig leir står om kommunal kontantstøtte. Høyre mener den svekker norskopplæringen og dermed skolegangen for barn med minoritetsspråklig bakgrunn, mens for KrF er den en hjertesak som skal på bordet tidlig i forhandlingene.

Om KrF lar Høyre få ordføreren, kan de kreve gjennomslag for kontantstøtten i bytte. Furre signaliserer at dette ikke er deres hjertesak.

— Det er sånn i forhandlinger; at alle må få gjennomslag for saker som er viktige for dem. For oss er det å fortsatt jobbe for redusert eiendomsskatt viktig, i tillegg til å heve kvaliteten i kristiansandsskolen. Man må gi og ta, konstaterer han.

Den klassiske striden om skjenkebestemmelser er tørrlagt ettersom ingen ønsker å endre dagens regler. Og Frp kan glemme å få gjennomslag for innvandringsstopp eller bompengefri by.