— Det er fryktelig trist at Kirkemøtet sier nei til å vie lesbiske og homofile i kirken, sier Lene Tønnessen, leder for det sørlandske lokallaget til Landsforeningen for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner (LLH).

— Jeg har nesten ikke ord for hvor skuffet jeg er. Det er forferdelig trist at ikke kirken anerkjenner at kjærlighet er kjærlighet. Men det er likevel bare et spørsmål om tid før kirken endrer mening, sier hun.

Tønnessen sier at hovedproblemet ikke nødvendigvis er forskjellsbehandling, men det at lesbiske og homofile bare blir godtatt inntil en viss grad.

— Det verste er at man ikke får være seg selv fullt ut, sier hun.

Hun får støtte fra Daniel Mekki som er aktiv i Åpen Kirkegruppe, et fellesskap for lesbiske og homofile.

— Kirken er i utakt med det norske folk. Når kirken først inntar holdningen at det skal være rom for flere syn, er det synd de ikke følger opp dette i praksis.

— Jeg tenker at avgjørelsen var noe ventet, men vi er likevel skuffet over at dette ikke kommer på plass. Vi synes det hadde vært på høy tid at man nå går inn for dette, sier Mekki.

Hva synes du om avgjørelsen på Kirkemøtet? Diskuter det her!

Ikke motløs

Lene Tønnessen er likevel ikke møtløs.

Lene Tønnessen, leder i LLH Sør, sier at kampen for lesbiske og homofiles rett til å få gifte seg i kirken, ikke er over. Foto: Tore-André Baardsen

— Jeg tror ikke kampen er over med et nei. Vi vil følge med og observerer hva som skjer. De sterke, gode kreftene som jobber for at lesbiske og homofile skal få vie seg i kirken, vil ikke gi seg med et nei i dag.

Mekki har akkurat samme holdning.

— Vi kommer til å fortsette vårt arbeide for full styrke. Vi ser det har vært stor utvikling i saken, og det er slik at flere biskoper mener det er på tide å åpne for vigsel av homofile og lesbiske i kirken, sier Mekki, som også er leder av LLH Bergen og Hordaland.

- Håper på likebehandling

— Det er med blandede følelser jeg ser resultatet av voteringen på Kirkemøtet. Flertallet ønsker fremdeles å diskriminere på seksuelt grunnlag, og det er jeg fullstendig i mot både etisk og teologisk, sier Bymisjonsprest Bjarte Leer Salvesen.

— Men samtidig ønsker omkring 45 prosent av deltakerne at homofile og lesbiske skal få gifte seg i kirken, og det hadde vært utenkelig for bare fem år siden. Det er en stor prosess på gang i kirken, sier han.

Leer Salvesen tør ikke antyde hvor lang tid han tror det vil ta før de lesbiske og homofile får samme rettigheter som de heterofile i kirken.

— Det kommer til å være en overgangsperiode som er lang og smertefull. Men jeg håper det vil bli likebehandling så fort som mulig.