UiA-styrets ja til å utrede fusjon med Høgskolen i Telemark har av ansatte blitt tolket som at det også er flertall for en fusjon. Men de som har støttet utredning vil ikke gi et ja nå. Blant de er de eksternt oppnevnte medlemmene Bjørn Stordrange (tv), Dag Nordbø, Helene Falch Fladmark og Kathrine Skretting (med ryggen til). Øverst ved bordet sitter sekretær Elin Gauslaa, rektor og styreleder Torunn Lauvdal og universitetsdirektør Tor Aagedal (med ryggen til). Foto: Torstein Øen
De tre styremedlemmene Bjørn Stordrange (nr to fra venstre), Dag Nordbø og Helene Falch Fladmark har vært avgjørende for å sikre at fusjon mellom UiA og Høgskolen i Agder ble utredet. På onsdagens styremøte gjorde de det helt klart at de har ikke bestemt seg for om de kommer til å stemme for eller mot fusjon når saken skal avgjøres i juni. Her fra tirsdagens styremøte. I framgrunnen studentrepresentant Ole Thomas Grimsli. Foto: Torstein Øen

KRISTIANSAND: — Jeg har vært tydelige på at vi skal ha en grundig utredning, men det er ikke det samme som at jeg ønsker en fusjon, sier Dag Nordbø, styremedlem i styret ved Universitetet i Agder.

Styret vedtok onsdag å sende saken om fusjon med Høgskolen i Telemark ut på høring (se fakta). Endelig beslutning tas i juni. Det knappe flertallet som har støttet å utrede fusjon, var i tirsdagens styremøte svært tydelige på at de ikke har tatt standpunkt for eller mot fusjon.

— Jeg har ikke flagget noe standpunkt for eller mot, men likevel fikk jeg høre fra en professor jeg møtte at jeg var på ville veier. Men jeg har kun sagt at jeg er for en utredning, og så vil jeg ta et standpunkt når høringsfristen er over, sa Dag Nordbø i styremøtet

Helt åpent

Dermed er det helt åpent hva styret kommer til å bestemme seg for. I dag ser situasjonen slik ut:

• Rektor og styreleder Torunn Lauvdal støtter fusjon.

• De to studentrepresentantene Ole Thomas Grimsli og Amna Drace kan velge å følge rådet fra Studentparlamentet. I så fall blir det nei til fusjon.

• De ansattes representanter delte seg sist saken var oppe. Frøydis Nordgård Vik og Pål Preede Revheim ville da stanse utredningen av fusjon. Morgan Konnestad og Heidi Kristensen stemte for å fortsette den. Men Konnestad og Kristensen vil i dag ikke flagge et ja.

• De fire representantene som er oppnevnt av Kunnskapsdepartementet har støttet å utrede fusjon. Fædrelandsvennen har snakket med alle fire, men ingen av disse vil nå si et klart ja eller nei til fusjon.

Vil vente

Hvis styret skulle stemme på samme måte som da de valgte å utrede fusjon, vil fusjon bli resultatet. Men de som støttet å utrede fusjon, mener det er helt feil å konkludere med at de også vil fusjonere.

De mener at deres ja til å utredning har skap et inntrykk av at det er flertall i styret for å fusjonere.

Blant de som sa ja var styremedlem Kathrine Skretting.

— Dette er en vanskelig sak og jeg kommer ikke til å konkludere før jeg har fått satt meg nøye inn i diskusjonen som nå kommer, sier hun.

Målinger ved universitetet viser stort flertall blant de ansatte for å si nei til fusjon.

— Den kommende diskusjonen vil være avgjørende for hva jeg vil mene. Jeg er ikke så opptatt av kjøttvekt, men vil se mer på argumentene som reises for og mot fusjon.

Mot

Ved forrige runde ville blant andre Frøydis Nordgård Vik stanse arbeidet med fusjon. Hun heller mot et nei.

— Jeg har sagt at i dag er det mer som taler mot enn som taler for. Det er der jeg står i dag, sier Vik.

Ved Høgskolen i Telemark har styret støttet fusjonsprosessen til nå. Styreleder Rune Nilsen vil ikke begi seg ut på å tippe utfallet av den endelige beslutningen.

— Nå må styremedlemmene få anledning til å sette seg skikkelig inn i denne saken. Men det har ikke skjedd noe dramatisk som skulle tilsi at vi ikke ønsker en nærmere relasjon til UiA, sier han.