De tre forskerne er opprinnelig litteraturvitere og jobber ved Senter for humanistiske rettsstudier ved Universitetet i Bergen, melderNRK.

sy78ce58.jpg

– Det er ikke mulig for oss å komme med svaret på om Kristiansen har gjort det han er dømt for eller ikke. Av prinsipp tar vi ikke stilling til faktisk skyld, men vi kan ta stilling til juridisk skyld, altså om det er tilstrekkelig bevist at han er skyldig, sier Bjørn C. Ekeland. Han er seniorforsker i prosjektet og har drevet forskning på justismord i nesten 20 år.Kjernen i prosjektet er forklaringen til Kristiansens medtiltalte Jan Helge Andersen. Det han fortalte var avgjørende for at Kristiansen ble dømt som hovedmannen i saken der to små jenter ble voldtatt og drept.

– Vi vil se på ting som åpenbart skurrer og virker påfallende. Han forklarer nøye hva som skjedde med jentene også mens han satt med ryggen til. Det henger ikke på greip, sier Ekeland. Han er påpasselig med å understreke at forskerne ikke skal fordele skyld og uskyld:

– Med tanke på berørte parter, vil vi ikke gi forhåpninger eller så tvil om løsningen av saken, men vi kan likevel mene at en dom er feil.