— Han hadde på seg en svart bukse med refleksbånd nederst på føttene. Bortsett fra det var det ingenting som visuelt viste at han var politi, og jeg syntes det hele var veldig ubehagelig, sier Susanne Bergstø.

Hun spurte mannen om hvorfor han hadde med seg pistol.

— Jeg fikk til svar at det var fordi han gikk med politiuniform, og at dette var noe jeg bare måtte bli vant til. Jeg sa til ham at det ikke sto «politi» på noen av klesplaggene han hadde på seg, og at politibukser er noe alle kan kjøpe. Vi har jo hatt tilfeller før her i landet hvor folk har kledd seg ut som politi. Dette er ekkelt, vi er der jo med våre barn, sier Bergstø.

Ringte politivakta

Ifølge venninnen Janne Ommundsen kunne mannen ikke legitimere seg som politimann. Hun ringte da til politivakta.

— Jeg informerte om mannen som gikk med våpen. De sa at de ikke visste om mannen var på vakt, og at hvis jeg hadde klager å komme med når det gjelder bevæpning burde jeg ta saken opp med justisministeren, sier hun.

Alle norske politifolk har fått midlertidig tillatelse til å bære skytevåpen, ettersom PST mener at politi og militære er mulige terrormål.

- Diffus melding

— Bevæpnet politi skal i utgangspunktet være heluniformert, slik at de er synlige for alle. De skal ikke fremstå som noen bevæpnede banditter, sier stabssjef Bård Austad i Agder politidistrikt.

Han kjente mandag ikke til hendelsen, men skulle undersøke saken videre. Etter en ny henvendelse tirsdag viste Austad til stasjonssjef Ole Hortemo ved Kristiansand politistasjon.

— Dette fremstår for oss som en litt diffus melding, sier Hortemo.

Ifølge Kirsten Leidal, som også var til stede, hadde mannen på seg en politibukse og en svart fleecegenser.

— Jeg tenker jo at hvis det ikke hadde vært snakk om en politimann, så ville dette ha vært veldig alvorlig, sier Leidal.

- Forpliktet til å bære våpen

— Slik jeg forsto dette, var det ingen grunn til å betvile at dette var en politimann. Hvis det er slik at en kriminell mann var inne i Sørlandshallen med våpen, stiller jo saken seg i et helt annet lys. Hvis det var en politimann, så er det slik at vi er bevæpnet. Det kan man like eller mislike, men alle politifolk er nå forpliktet til å bære våpen, sier Ole Hortemo.

Han utelukker at en bevæpnet politimann kan ha vært der på fritiden.

— Enhver politimann som observeres med våpen, er i tjeneste. Det kan være i Sørlandshallen eller på handlesenteret eller uansett hvor vi ferdes, sier Hortemo.

Politiet skal undersøke

Tross flere henvendelser til politiet har Fædrelandsvennen ikke fått klarhet i om det faktisk var en politimann til stede i hallen og hvilket oppdrag han eventuelt hadde. Tirsdag opplyste Hortemo at politiet ikke kunne bruke ressurser på å finne ut av det. Torsdag ble det klart at saken likevel vil bli undersøkt.

— Det er besluttet at vi skal prøve å finne ut hvem dette var og følge opp saken internt, sier Hortemo torsdag ettermiddag.

Lørdag spilte 35 lag fotballkamper i Agdermesterskapet, og mange hadde møtt opp for å se på. Turneringsleder Dag Andersen var også ukjent med situasjonen som oppsto med den bevæpnede mannen.

— Dette er helt ukjent for oss, og slike ting som dette vil vi gjerne ha beskjed om. Vi kan jo ikke gjøre noe uten å få beskjed, sier han.