Vegvesenet er tidlig ute og har allerede begynt feiingen av gang— og sykkelstier for våren.

— Vi begynte i forrige uke for å få unna det meste i sentrale strøk. Vi skal være ferdig med alt i god tid til påske, sier Tor Åge Smalås, byggeleder for drift og vedlikehold i Statens vegvesen.

Vegvesenet har ansvaret for europaveier, riksveier og fylkesveier, med tilhørende gang- og sykkelstier. Siden dette omfatter innfartsårene til byen, velger Vegvesenet å feie selv om det er tidlig.

— Det er en risiko vi tar. I sentrumsstrøk prioriterer vi heller å feie to ganger, om det blir slik at vi må ut og strø på igjen. Det er fordi det er mange syklister, og det handler også om å unngå svevestøv i byen, sier Smalås.

Kommunen avventer

Kristiansand kommune har ansvar for de kommunale veiene i byen. Disse er blitt strødd med ca. 4000 tonn grus denne vinteren.

— Vi har én feiebil ute som feier bussrutene. Vi har begynt litt forsiktig, siden det som regel har vært frost om natta i det siste. Men busstraseene er det litt annerledes med da disse blir saltet, sier Øyvind Markussen, driftsleder i Ingeniørvesenet sone øst.

Han forteller at Ingeniørvesenet er redd for å starte feiingen for fullt på grunn av nattefrosten.

— Hvis vi feier når det er nedbør og frost, så vil det blitt glatt. Vi vil unngå dobbeltarbeid ved å måtte dra ut og strø på nytt, sier Markussen.

4000 tonn grus

For nøyaktig ett år siden ble kommunens feiing stoppet av snøfall.

— I fjor begynte vi i uke 11, men ble stoppet av snøvær etter én dag. Vi startet opp igjen to uker senere, sier Markussen.

Kommunene har i utgangspunktet planlagt å starte feiingen for fullt mandag 23. mars.

— Vi har registrert av Vegvesenet har begynt å feie sine gang- og sykkelstier, og det kan derfor bli aktuelt å fremskynde feiingen av disse. Vi følger fortløpende med på prognosene for været fremover, sier han.

Begynner i sentrum

Driftslederen forteller at planen er at gang- og sykkestier skal være ferdig til 1. mai. Det samme gjelder områdene i Kvadraturen, Lund, Eg, Sødal og Grim.

- Resten av veiene vil mest sannsynlig være ferdig i løpet av mai, sier Markussen.

I Kvadraturen og tilstøtende områder som Lund, Eg, Sødal og Grim vil beboerne bli varslet om feiingen på SMS. Dette sparer kommunen for mye bry ved at folk kan flytte bilene sine så feiebilen kan slippe til.

— I resten av byen er det få problemer med gateparkering.

Kommunen planlegger følgende rekkefølge for sykkelstier og veier:

Gang og sykkelstier:

  • Sykkelstiene i sentrum.

  • Sykkelstiene i de øvrige bydelene.

Veier:

  • Kvadraturen, Lund, Eg, Sødal og Grim + fortau i Kvadraturen.

  • Bussruter og boligveier i resten av byen.