I august 2012, seks dager etter at han hadde sagt opp sin stilling som IT-arkitekt, lastet mannen ned 808 sensitive dokumenter fra Agder Energis dataarkiv til sin private PC . Dokumentene var knyttet til nye strømmålere.

Innen 2017 er det krav om at alle norske husstander skal få automatiske måleravlesere. Agder Energi har brukt flere år på å utvikle sitt eget system, og Fædrelandsvennen har fått opplyst at prosjektet hadde en prislapp på én milliard kroner.

Få dager før han sa opp, hadde 31-åringen fått en ny stilling. I Siemens Emeter skulle han nettopp jobbe med automatiske måleravlesere. Oppdragsgiver var Eidsiva Nett.

Uten å informere om at han hadde få dager igjen i Agder Energi, ba han om og fikk lovlig tilgang til dokumentene som omhandlet Emeters konkurrent og Agder Energis leverandør Embriq.

31-åringen hevder at han trengte dokumentene for å gjøre ferdig et prosjekt før han sluttet. Dette ble han ikke trodd på av Kristiansand tingrett. De mener han hadde egen vinning i tankene.

"Retten finner det bevist utover en timelig tvil at tiltalte giorde dette med vitende og vilje for å ha materialet tilgjengelig for å styrke sin kompetanse", heter det i dommen.

Til sitt forsvar har 31-åringen hevdet at filene med dokumentene aldri har vært åpnet, ikke sendt videre eller forsøkt sendt videre. Etterforskningen har vist at dokumentene ikke ble misbrukt. Men retten slår fast at nedlastingen kunne ha ført til store skader i hendene til en konkurrent.

31-åringen er dømt til fem måneders fengsel, men 90 dager er gjort betinget på grunn av lang liggetid hos politiet.

Dommen er ikke rettskraftig.