Partibarometer- MARS 2015 - Aust-Agder.ai
Partibarometer- MARS 2015 - Vest-Agder.ai

— Det er kjempegøy at vi på denne målingen ligger an til å få 10 fylkestingsrepresentanter i Vest-Agder, men vi har også som ambisjon å bli det største partiet. Det er imidlertid tidlig ennå, og vi må jobbe hardt for å overbevise velgerne om at det kan være bra med et skifte. Vest-Agder har aldri tidligere verken hatt en kvinnelig fylkesordfører eller en fra Arbeiderpartiet, sier Randi Øverland etter å ha sett resultatene fra Fædrelandsvennens meningsmåling.

Mens mandagens kommunemåling viste at Høyre er vinneren i Kristiansand, viser denne målingen at Ap har mest grunn til å juble på fylkesplan.

Ordførerkandidaten til Ap sier at Vest-Agder alltid har vært i utakt med resten av landet, og mener det kan være forklaringen på hvorfor Høyre her gjør det så mye bedre enn på sentrale meningsmålinger.

— Sørlandet er en konservativ bastion, sier Randi Øverland.

(saken fortsetter under grafikken)

Partibarometer- MARS 2015 - Vest-Agder.ai

Høyre fortsatt størst

Fylkesordfører Terje Damman gleder seg over Høyres fremgang, og tror samarbeidet med KrF, Frp og Venstre blir videreført i Vest-Agder.

— Med tanke på flere nasjonale meningsmålinger er jeg ikke overrasket over at Arbeiderpartiet gikk fram. Det er imidlertid gledelig at Høyre fortsatt er største parti i Vest-Agder, og likedan ligger an til å forbedre det gode valgresultatet fra 2011. Jeg får vel ta Høyres fremgang i Vest-Agder som et tegn på at befolkningen er fornøyd med dagens styre, sier Terje Damman.

Fylkesordføreren konstaterer at i alle fall ett av Høyres tre samarbeidspartier i fylkestinget, Venstre, kan vise til en fremgang.

Bretter opp ermene

— Vi vil brette opp ermene for å beholde våre sju representanter i fylkestinget, og det tror jeg vi skal klare. Selv om vi nå har en svakere oppslutning enn ved fylkestingsvalget for fire år siden, har vi en fremgang både fra sist stortingsvalg og en tilsvarende meningsmåling i august i fjor, sier Kristelig Folkepartis listetopp Tore Askildsen.

At vi nå er inne med så mange (...) fylkestingsrepresentanter i Aust-Agder, må være et signal om at velgerne ønsker en ny kurs.

— Jeg opplever ellers at samarbeidet med Høyre, Frp og Venstre fungerer godt, og ser i utgangspunktet ikke behov for å endre dette, sier Askildsen.

Stor Ap-fremgang

Fylkesordførerkandidat Tellef Inge Mørland gleder seg over at Arbeiderpartiet i Aust-Agder går fram med over 10 prosentpoeng i forhold til fylkestingsvalget i 2011. — At vi nå er inne med så mange som 14 av 35 fylkestingsrepresentanter i Aust-Agder, må være et signal om at velgerne ønsker en ny kurs med større vekt på fellesskapsløsninger. Vi er også i inneværende periode det største partiet, men er altså avhengig av støtte fra andre partier, sier Mørland.

(saken fortsetter under grafikken)

Partibarometer- MARS 2015 - Aust-Agder.ai

— Oppsiktsvekkende

— Det ville være oppsiktsvekkende om Arbeiderpartiet skulle klare å få 14 representanter i fylkestinget. Da ville de nok lett ha klart å sikre seg fylkesordføreren. Nå har vi imidlertid fra Høyres side et godt utgangspunkt for å markedsføre vår politikk og Torunn Ostad som er partiets nye fylkesordførerkandidat, sier leder Arne Thomassen i Aust-Agder Høyre.

Thomassen sier Høyre har som mål å få 26 prosent oppslutning ved fylkestingsvalget og beholde partiets 10 representanter og ikke minst fylkesordføreren.

— Målingen for Aust-Agder gjenspeiler situasjonen sentralt for omtrent samtlige partier, sier Thomassen.