Fem personer var til behandling på legevakta etter å ha blitt utsatt for røyk, etter branntilløpet på Sandens kjøpesenter 24. mars. Foto: Torstein Øen

— Brannen kostet nok rundt én til halvannen million kroner i skader på varer, interiør og bygg. I tillegg kommer tapt omsetning for butikkene, sier senterleder ved Sandens, Svein Olav Birkeland, til Fædrelandsvennen.

Han sier at skadene nå er en forsikringssak for senteret, og for de to butikkene som ble rammet: H&M og Clas Ohlson.

Vannskader

— En del varer ble skadet, og det ble litt nedetid og tapt omsetning for butikkene. Hvor mye dette kommer på totalt har ikke jeg ikke oversikt over. Det har forsikringsselskapene, men det er betydelige beløp, sier han, og legger til at det var vannet fra sprinkleranlegget som gjorde mest skade.

Fem personer var til behandling på legevakta etter å ha blitt utsatt for røyk, etter branntilløpet på Sandens kjøpesenter 24. mars. Foto: Torstein Øen

H&M åpnet dagen etter brannen, kun avsperret i den avdelingen det brant. Clas Ohlson åpnet senere samme dag, med noen områder stengt.— Etter forholdene gikk det veldig bra. Sprinkleranlegget fungerte som det skulle, og brannen ble raskt slukket. Vi kom kjapt i gang med å begrense skadene, og brannvesenet og politi ankom raskt. De ansatte i butikkene sto også på veldig for å begrense skadeomfanget, sier senterlederen.

Vurdering

Hele Sandens ble evakuert etter at brannen startet inne på H&M i andre etasje. En 17 år gammel jente ble pågrepet, siktet for ildspåsettelse.

Etterforskningsleder i Kristiansand, John Tomas Homme, sier til Fædrelandsvennen at det fortsatt er oppe til vurdering av påtalemyndigheten om de skal anse henne som strafferettslig tilregnelig.

- De faktiske forhold er avklart, men jeg vet ikke om hun er avhørt. Det er psykiatri inne i bildet, sier han.

— Men flere vitner så at hun tente på inne i butikken. Hun ble innbrakt, vurdert av lege, og innlagt i psykiatrien den første tiden.