— Du får ikke meg til å mene noe om hva som er best nå. Det viktige nå er at Vennesla-politikerne diskuterer og gjennomfører en god prosess, slik at våre synspunkter er klare og gode når debatten kommer for fullt, sier Skisland til Fædrelandsvennen.

Én stor eller fire?

Han mener likevel at to modeller utkrystalliserer seg:

• Storkristiansand. Sammenslåing av Vennesla, Iveland, Songdalen, Søgne, Lillesand, Birkenes og Kristiansand til storkommune med 130.000 innbyggere.

Fordel: Kraft nok til å utvikle landsdelen. Ulempe: Kommunen vil bli svært dominerende i forhold til andre kommuner i området.

• Kristiansand pluss tre: Kristiansand som nå, mens Søgne og Songdalen går sammen, Vennesla og Iveland går sammen og Lillesand og Birkenes går sammen. Her peker ikke Skisland på fordeler og ulemper.

— Hvis vi ser landsdelen under ett, uavhengig av regionsamarbeid, kan andre løsninger bli lansert, sier rådmannen, som har invitert Vennesla-politikerne til kommunereform-debatt onsdag. Han mener det er svært viktig at bygdas folkevalgte samsnakker og forankrer en posisjon, slik at bygda er best mulig rustet foran de forhandlinger og prosesser som nå kommer.

Oppgavene

Samtidig sier han at det helt avgjørende spørsmålet er hva kommunene skal stelle med. Han mener det ikke går an å tenke fornuftig om kommunegrenser før oppgavene er definert av Stortinget.

— Det viktigste er at norske kommuner kan gi et likeverdig godt tilbud. Vennesla er med sine 14.000 innbyggere stor nok til å yte gode tilbud på nesten alle områder, og vi er "billig" i drift. Større kommuner er mer kompliserte å drive. Vi har en ganske ideell størrelse i dag, men nye oppgaver innen spesialisthelsetjenester vil bli svært utfordrende også for oss. På mange måter er utviklingen innen helsefeltet avgjørende for om vi bør tenke en annen kommunestørrelse, skriver rådmannen.

Siden regjeringen har startet på en kommunereform, mener han Vennesla må ta debatten og posisjonere seg.

Ordfører Torhild Bransdal mener Skislands initiativ er viktig. Hun er eneste sørlending som har fått plass i den nasjonale referansegruppen for ny kommunereform.

- Hvor står vi?

— I onsdagens Vennesla-møte vil ikke vi tegne noe kart eller drøse grensen, men vi skal samtale politisk om hvor Vennesla står og bør stå. Hva er vi gode på, hva er vi marginale på - hvor trenger vi samarbeid? Vi må ta det derfra, sier Bransdal.

Fredag møter hun i Oslo til første samling med referansegruppen.

— Der har jeg ikke fått dagsorden, men jeg tenker det blir viktig at Sørlandet har en med til å påvirke i dette sentrale og viktig arbeidet, sier hun.